Bolivia lust de kippen van Bill Gates niet

Bolivia lust de kippen van Bill Gates niet

Bill Gates, de voormalige CEO van Microsoft die zich nu vooral bezighoud met goede doelen, beloofde onlangs dat hij 100.000 kippen zou schenken aan arme landen. Een mooi gebaar, maar het zinde in van de landen dat in aanmerking kwam niet. Sterker nog, Bolivia vindt het aanbod beledigend.

"Gates kent de situatie van Bolivia niet en en denkt dat we leven zoals 500 jaar geleden: in het midden van de jungle zonder te weten hoe we moeten produceren. Met alle respect, maar hij met ophouden met over Bolivia te praten. Wanneer hij meer weet over ons, mag hij zijn excuses komen aanbieden. Als hij zich informeerde zou hij weten dat wij Bolivianen veel produceren en geen gegeven kippen nodig hebben om te overleven. Wij hebben ook onze waardigheid", reageerde Cesar Cocarico, de Boliviaanse landbouwminister, volgens Quartz.

Volgens The Guardian heeft Bolivia inderdaad productiecapaciteiten die niet van de poes zijn. Hun jaarlijkse output wat kippen betreft bedraagt maar liefst 197 miljoen beestjes, waarvan het er 36 miljoen kan uitvoeren. Waarom het Zuid-Amerikaanse land denkt in aanmerking te komen voor de schenking is echter onduidelijk. Gates spreekt op zijn blog immers enkel over sub-Sahara-Afrika.

AFP / M. Ngan