Bokser Muhammad Ali op 74-jarige leeftijd overleden

Bokser Muhammad Ali op 74-jarige leeftijd overleden

Bokser Muhammad Ali, die zichzelf "the greatest" noemde, is vrijdag op 74-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in het Amerikaanse Phoenix. Dat meldt Bob Gunnell, een woordvoerder van zijn familie aan NBC News. Hij lag al een aantal dagen in het ziekenhuis met ademhalingsproblemen, en eerder op de dag had een bron dicht bij de familie al aangegeven dat hij er "heel erg" aan toe was. Ali leed al dertig jaar aan Parkinson, waardoor hij langzaam zowel zijn fysieke behendigheid als verbale flair verloor. De ademhalingsproblemen waarmee hij kampte werden verder gecompliceerd door Parkinson.

Ali werd geboren als Cassius Marcellus Clay, en brak door toen hij in de klasse lichtzwaargewicht goud won op de Olympische Spelen van 1960. In 1964 won hij zijn eerste wereldtitel door Sonny Liston te verslaan. Hij werd de eerste bokser die een wereldtitel won bij de zwaargewichten op drie verschillende momenten.

Hij ging in 1981 met pensioen, na 56 van zijn 61 wedstrijden gewonnen te hebben. Naar het einde van zijn carrière, in 1976, nam hij het op tegen de relatief onbekende Jean-Pierre Coopman, de "Leeuw van Vlaanderen". Ali noemde hem "a sweet little pussycat" en sloeg de Belg in vijf ronden KO.

Behalve als bokser raakte hij ook bekend als mensenrechtenactivist en dichter. In 1967 kantte hij zich tegen de Amerikaanse oorlog in Vietnam, wat hem op kritiek kwam te staan van de meerderheid van de Amerikaanse bevolking.

bron: Belga