Boekje herinnert kinderopvanglocaties aan tips om wiegendood te voorkomen

Boekje herinnert kinderopvanglocaties aan tips om wiegendood te voorkomen

Alle kinderopvanglocaties in Vlaanderen krijgen een boekje in de brievenbus dat niet alleen een verhaaltje voor het slapengaan bevat, maar ook herinnert aan tips om wiegendood te helpen voorkomen. Gemiddeld overlijdt er 1 kindje per maand in de kinderopvang aan wiegendood. De actie past in een bredere campagne van Kind & Gezin rond risicoanalyse in de kinderopvang. Kind & Gezin wil de kinderopvanginitiatieven sensibiliseren rond 'Veilig slapen'. Alle opvanglocaties krijgen dezer dagen het boekje "Dino droomt" in de brievenbus. Dat boek bevat niet alleen een verhaaltje voor het slapengaan, maar somt achteraan ook nog eens de tips op om wiegendood te helpen vermijden. Het gaat dan bijvoorbeeld om: "Leg een kindje altijd op zijn rug te slapen", "Zorg dat een kind niet te warm krijgt" en "Zorg voor een veilig bed en veilig bedmateriaal".

Het boekje is ook online te bekijken/downloaden door ouders, want de preventietips gelden ook voor de thuissituatie. Het boekje is te vinden via http://www.kindengezin.be/ebl/detail.xhtml? publicationID=2000000499857.

Op de website van Kind & Gezin staat daarnaast voor opvanginitiatieven een soort leermodule of online cursus rond veilig slapen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden, casussen en ervaringen kunnen opvanginitiatieven hun eigen preventie-aanpak evalueren.

bron: Belga