Boeing wil vliegen op frituurolie

Boeing wil vliegen op frituurolie

Boeing is een samenwerkingsverband aangegaan met de Chinese ruimtevaart groep COMAC (Commercial Aircraft Corporation of China). Ze willen bekijken of ze frituurolie kunnen omzetten in brandstof voor vliegtuigen.

Beide groepen zijn van mening gebruikte frituurolie zou moeten kunnen dienen als brandstof voor de immense passagiersvliegtuigen. Aan frituurolie is alvast geen gebrek: China produceert namelijk jaarlijks meer dan 1,8 miljard liter frituurolie die na behandeling al herleid is tot bio-brandstof. "Biobrandstoffen zijn duurzaam en zullen een cruciale rol spelen in de groei van de luchtvaartindustrie. Daarbij helpen we ook om de milieudoelstellingen te bereiken," zegt Boeing.

Gebruikte frituurolie kwam vroeger vooral in het nieuws door schandalen in China. Zo werd de gebruikte olie en ander afval gerecupereerd door Chinese meeneemrestaurants die de olie tegen bodemprijzen illegaal inkochten en na een korte behandeling hergebruikten.

China is de belangrijkste markt voor Boeing. Naar schatting zijn er 6020 Boeings in het land. Dat aantal moet binnen de twintig jaar verdrievoudigd worden. Boeing kondigde eerder al aan dat ze aan een innovatief project werkten waarbij ze bio-kerosine uit tabaksplanten produceren.