Boeddhistische monniken op Amazon veroorzaken ophef in Japan

Boeddhistische monniken op Amazon veroorzaken ophef in Japan

De relaties tussen boeddhistische tempels en gelovigen zijn aan het verwateren in Japan. Heel wat tempels krijgen steeds minder donaties, wat de prijzen voor boeddhistische rituelen de hoogte injaagt. Zo kost een herinneringsdienst al gemakkelijk 100.000 yen (760 euro), terwijl de kosten voor een begrafenis kunnen oplopen tot één miljoen yen (7.600 euro).

Tegelijkertijd schieten onlinediensten die monniken te huur aanbieden als paddenstoelen uit de grond in het land van de rijzende zon. Zo biedt Minrevi Co., een internetbedrijf uit Tokio, een basisplan aan van 35.000 yen (265 euro). Dat omvat het ritueel, een donatie en het vervoer van de monnik.

Minrevi biedt sinds kort "Obo-san bin", ofwel 'Meneer Monnik leveringen', ook aan via Amazon. Die stap is er een te ver voor de Boeddhistische Associatie van Japan, dat het bedrijf beschuldigt van het commercialiseren van het geloof. "Zoiets wordt in geen enkel ander land toegelaten. In dat opzicht moeten we zeggen dat we teleurgesteld zijn in de houding van Amazon tegenover religie", luidt het bij Akisato Saito, de directeur van de Boeddhistische Associatie van Japan.

Sommige monniken erkennen echter dat de groeiende onlinebusiness problemen blootlegt. Zo zouden veel tempels te laks zijn in de omgang en niet willen meegroeien met de wensen van de gelovigen. "We begrijpen de kritiek en nemen die heel serieus. Wij moeten ons een spiegel voorhouden en kijken wat we kunnen veranderen", reageert Hanyu Kakubo, woordvoerder bij de Boeddhistische Associatie van Japan.

Verandering zal nodig zijn, want experten schatten dat heel wat van de 75.000 Japanse tempels de deuren zullen moeten sluiten als ze geen inkomsten kunnen vinden."Het is onzinnig om een monnik te zijn als je geen helpende hand kan aanbieden wanneer mensen je nodig hebben", besluit Kaichi Watanabe, een monnik die zijn diensten aanbiedt via Minrevi.