Bob Dylan wint Nobelprijs voor Literatuur

Bob Dylan wint Nobelprijs voor Literatuur

Dylan verdient de prijs "voor het creëren van nieuwe poëtische uitdrukkingswijzen binnen de grote Amerikaanse song-traditie", aldus Academievoorzitster Sara Danius. Wie de muziek van Dylan nog niet kent, moet zijn ontdekkingstocht beginnen bij het album ‘Blonde on Blond' uit 1966, tipt Danius. Ze vergeleek de teksten van Dylan met literaire iconen als William Blake, Sappho en Homerus. "Ook zij maakten poëzie die luidop moest gebracht worden." Hij voegt zich nu op de erelijst met onder anderen William Faulkner, Rudyard Kipling, John Steinbeck, Gabriel Garcia Marquez, Dario Fo. Hij is de eerste Amerikaan die de literatuurprijs wint sinds schrijfster Toni Morrison in 1993.

Protestzanger

Dylan werd geboren als Robert Allen Zimmerman in 1941 en begon zijn muzikale carrière in 1959. In de jaren 60 groeide hij uit tot protestzanger en burgerrechtenactivist met nummers als ‘Blowin' in the wind', ‘The times they are a-changin', ‘Like a rolling stone' en ‘Mr. tambourine man'. In zijn 55-jarige carrière tastte de 75-jarige zanger de diverse grenzen af. Van folk over country, gospel, rock en blues. Ook vandaag is hij nog steeds actief als muzikant. Zo bracht hij in mei nog zijn 37ste studioalbum ‘Fallen angels' uit.

Dit jaar waren ongeveer 220 schrijvers voor de prijs genomineerd. Dylans bekroning werd door de aanwezigen op de bekendmaking in de Zweedse hoofdstad Stockholm op luid applaus onthaald. Net zoals alle andere laureaten mag de 75-jarige zanger op 10 december zijn prijs van 8 miljoen kronen (930.000 euro) in ontvangst nemen. Vorig jaar won de Wit-Russische journaliste-publiciste Svetlana Aleksijevitsj de prijs.