Bob Dylan haalt dit weekend Nobelprijs op

Bob Dylan haalt dit weekend Nobelprijs op

"Het goede nieuws is dat de Zweedse Academie en Bob Dylan (foto) hebben afgesproken elkaar dit weekend te zien. De Academie zal dan Dylans Nobeldiploma en -medaille kunnen overhandigen en hem feliciteren met de Nobelprijs voor Literatuur", aldus Danius.

Dylan zal geen traditionele Nobellezing houden. Die is noodzakelijk om de prijs te kunnen krijgen, maar de Academie en de muzikant hebben afgesproken dat hij die per video mag overdragen en dat ten laatste op 10 juni. Als hij dat niet doet, kan hij fluiten naar 8 miljoen kronen (ongeveer 839.000 euro), die aan de prijs verbonden zijn. Bovendien zal de ceremonie dit weekend plaatsvinden in intieme kring en zullen er geen media aanwezig zijn, zoals "Dylan dat zelf wenst", klinkt het.

Afwezig bij uitreiking

De rocklegende kreeg de onderscheiding in oktober. Hij is de eerste songwriter die die eer te beurt valt. De jury loofde hem "voor zijn nieuwe poëtische creaties binnen de traditie van het Amerikaanse lied".

Naar de prijsuitreiking in december stuurde Dylan zijn kat. Hij bezorgde een toespraak aan de Amerikaanse ambassadeur in Zweden die ze voorlas en de Amerikaanse zangeres Patti Smith zong tijdens de uitreiking Dylans ‘A Hard Rain's a-Gonna Fall'.