Blote voeten voorkomen blessures

Blote voeten voorkomen blessures

 

Rondlopen op blote voeten zorgt voor meer stabiliteit, een beter evenwicht en een rechtere houding. Bovendien voorkom je zo kwetsuren aan je voeten.

Onderzoekers van de Ithaca College's School of Health Sciences and Performance hebben in een studie aangetoond dat de belangrijke rol die de spieren in je voeten spelen, vaak onderschat wordt. Volgens Patrick McKeon, professor Sportwetenschappen aan het Ithaca College, zorgen sterke spieren in je voeten voor een betere houding, meer evenwicht en stabiliteit, en heb je minder kans op blessures.

Onze spieren verzenden voortdurend boodschappen uit naar onze hersenen. Wanneer deze boodschappen verstoord worden, gaat een andere spierengroep dit proberen te compenseren. Dit zorgt bijgevolg voor miscommunicatie en overbelasting van de spieren. Wanneer je dus schoenen draagt, wordt de informatie die de spieren in de voeten ontvangen, gedempt door de schoenzool, en ontbreekt er zo een schakel die het lichaam met de omgeving verbindt.

Belangrijk is om de kleine spieren in je voeten te trainen zodat deze versterken. Een kleine oefening die McKeon aanraadt, is je blote voet plat op de grond zetten. Maak vervolgens een boog met je voet zodat je tenen zelf op de grond blijven staan. Begin deze oefening al zittend op een stoel en herhaal dit verschillende keren. Nadien kan je de oefening staand, met één been of al springend uitproberen. «Hoe meer mensen op blote voeten thuis rondlopen of op kantoor, hoe beter voor het lichaam.», aldus McKeon.

Foto Pixabay