Bloedzakken in zaak-Fuentes openbaar

Bloedzakken in zaak-Fuentes openbaar

Het bewijsmateriaal dat de Spaanse ordediensten in 2006 verzamelden tegen de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes in de dopingzaak 'Operacion Puerto' moet toch aan de betrokken sportbonden overgemaakt worden. Dat heeft het Spaanse gerecht beslist. Het hof van beroep in de Spaanse hoofdstad Madrid oordeelde dat de inhoud van de bloedzakken aan de Spaanse Wielerunie, het Wereldantidopingagentschap WADA, de Internationale Wielerunie UCI en het Italiaans Olympisch Comité CONI bezorgd moet worden.

In 2013 had een Madrileense rechter geoordeeld dat het bewijsmateriaal in de zaak moest worden vernietigd. De rechter was van oordeel dat de 211 bloedzakken die in 2006 bij Fuentes in beslag werden genomen niet ter beschikking gesteld moesten worden van het Wereldantidopingagentschap WADA en andere burgerlijke partijen, die de inhoud van de bloedzakken willen vergelijken met het DNA van wielrenners die mogelijk klant waren bij Fuentes, om zo eventuele sportieve sancties op te leggen. De rechter oordeelde destijds dat daarbij de grondwettelijke rechten van de sporters geschonden zouden worden. Ze beval daarom de vernietiging van het computermateriaal dat de politie destijds bij Fuentes in beslag nam.

Het Spaanse Antidopingagentschap (AEA) ging echter in beroep tegen de uitspraak. De bewijslast tegen de dopingarts is immers overweldigend. Fuentes gaf zelf toe verscheidene wielrenners te hebben behandeld, maar ook atleten uit andere sporttakken. Op het proces kwamen tientallen politieagenten, renners en experts getuigen tegen Fuentes.

Fuentes en enkele andere betrokkenen werden alsnog vrijgesproken omdat de rechter oordeelde dat zij de in 2006 geldende wetten niet hebben overtreden. Tot dopingstraffen tegen sporters zal het waarschijnlijk niet meer leiden, omdat de overtredingen intussen verjaard zijn.

bron: Belga