Bloedige raid in Saint-Denis

Bloedige raid in Saint-Denis

Elite-eenheden van de Franse politie vielen in alle vroegte een appartement binnen op de derde verdieping in de Rue du Corbillon 8 in Saint-Denis. Volgens een getuige zou Abdelhamid Abaaoud zich daar bevinden. Ook het Franse leger was, met een honderdtal militairen, massaal aanwezig.

Wat volgde was een «extreem moeilijke en complexe operatie», aldus François Molins, de procureur van Parijs. Acht mensen - zeven mannen en één vrouw - zijn opgepakt. Onder hen zou zich de eigenaar van het appartement bevinden. Voordien had hij tegenover de Franse televisie verklaard dat een vriend hem had gevraagd «twee maten uit België» enkele dagen onderdak te geven.

Bij de raid vielen «minstens twee doden», zei de procureur. Een vrouw bracht zichzelf tot ontploffing toen de politie binnenviel, maar «de staat van het lichaam laat nog niet toe om haar te identificeren». Volgens verschillende bronnen gaat het om een 26-jarige nicht van Abaaoud.

Molins verklaarde dat Abaaoud zelf, het vermoedelijke brein achter de aanslagen van vorige vrijdag, en de voortvluchtige Salah Abdeslam zich niet onder de arrestanten bevinden. Over de identiteit van de dode verdachten kon hij echter niets zeggen.

Verschillende Belgische media meldden gisterenavond dat ze uit goede bron hadden vernomen dat Abaaoud wel degelijk is omgekomen bij de raid in Saint-Denis. Bij het ter perse gaan was dat nog niet bevestigd.

Tijdens de operatie kwam het tot een langdurig vuurgevecht tussen de politie en de terroristen in het appartement. Molins liet weten dat de speciale eenheden 5.000 kogels hebben afgevuurd. Ook werden meerdere explosies gehoord. Vijf agenten raakten gewond.