Blinden en slechtzienden moeten te veel obstakels overwinnen op arbeidsmarkt

door
Belga
Leestijd 2 min.

Blinden en slechtzienden die op zoek zijn naar een job krijgen op de Belgische arbeidsmarkt nog met te veel obstakels te maken. Het gaat dan om mobiliteitsproblemen, vooroordelen, onvoldoende kennis van de handicap en een niet aangepaste werkomgeving. Dat blijkt uit een enquête van de Brailleliga. Een aangepaste begeleiding is nodig, klinkt het. In totaal werden er 3.631 formulieren verzonden naar blinde en slechtziende personen tussen 17 en 55 jaar uit het hele land. Het antwoordpercentage bedroeg 11 procent, wat neerkomt op 512 ontvangen antwoorden.

Zo'n 20 procent van de respondenten gaf aan op zoek te zijn naar een job, en bij de keuzeopties vinkten zij het vaakst (42,75 procent) mobiliteit aan als obstakel. Een op de vijf heeft ook het gevoel niet over de juiste vaardigheden te beschikken, zoals een hoog prestatieniveau en veel flexibiliteit.

Bij de open antwoorden wees de helft op misvattingen en vooroordelen van de werkgever of collega's. "Ze zien enkel de problemen en je krijgt niet eens de kans om je te bewijzen. Als je je mag bewijzen, moet je minstens drie keer zo goed zijn als je collega's zonder handicap om voor vol aanzien te worden", luidde een antwoord.

Ook het feit dat niet alle werkplekken aangepast zijn aan een visuele handicap vormt een probleem. Sommige respondenten gaven aan dat bedrijven geen aangepast materiaal willen aanschaffen, door de administratieve rompslomp of omdat het de investering niet waard is. Maar ook de handicap zelf is een obstakel bij het vinden van het werk, omdat het aantal mogelijke jobs hierdoor een pak lager ligt.

De Brailleliga concludeert dat de hulp van gespecialiseerde begeleidingsdiensten onmisbaar is. Over het algemeen gaat 59,76 procent van de werkzoekenden zonder externe hulp op zoek naar een job, maar 34,08 procent wenst gespecialiseerde begeleiding.

bron: Belga