'Blanke' Oscars liggen onder vuur

'Blanke' Oscars liggen onder vuur

«We kunnen niet langer bedelen om liefde, erkenning en respect», verklaart Pinkett Smith (kleine foto links), de actrice die in twee ‘Matrix'-films speelde. De echtgenote van Will Smith (rechts) - die zelf ook niet genomineerd raakte voor zijn rol in ‘Concussion' - liet weten dat ze op 28 februari niet aanwezig zal zijn op de awardshow.

Artistieke verdiensten

Op Twitter gaf de actrice meer tekst en uitleg bij haar boycot. «Op de Oscars zijn kleurlingen altijd welkom om awards uit te reiken en zelfs te entertainen. Maar we worden zelden erkend voor onze artistieke verdiensten. Zouden kleurlingen dan niet beter gewoon niet deelnemen aan dat alles?»

Ook regisseur Spike Lee (kleine foto) denkt er zo over. «Hoe is het mogelijk dat voor het tweede jaar op rij alle twintig genomineerden in de acteurscategorieën blank zijn?», hekelt hij. «En dan heb ik het nog niet over de andere categorieën.»

«Tijd voor grote veranderingen»

De kritiek van Pinkett Smith, Lee en vele anderen valt niet in dovemansoren. Cheryl Boone Isaacs (grote foto rechts), zelf de eerste zwarte president van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, stuurde een reactie de wereld in. Ze omschrijft de kwestie als een «moeilijk, maar belangrijk debat». «We erkennen de zorgen in onze gemeenschap, dus ik waardeer iedereen die me heeft benaderd. Zo kunnen we samen vooruitgang boeken.»

In die zin acht Isaacs de tijd rijp voor «grote veranderingen». Zo beloofde ze om 's werelds belangrijkste filmprijzen ethisch diverser te maken, in de eerste plaats door het ledenbestand van de Oscars te herzien. «Om de broodnodige diversiteit in onze groep te krijgen, zullen we de komende dagen en weken het proces van het werven van leden onder de loep nemen.»