Blanke mensenrechtenactiviste vermomt zich jarenlang als zwarte vrouw

Blanke mensenrechtenactiviste vermomt zich jarenlang als zwarte vrouw

Een blanke vrouw, Rachel Dolezal, voorzitster van de National Association for the Advancement of Coloured People (NAACP), een organisatie die zich inzet voor de rechten van gekleurde mensen, heeft zichzelf jarenlang voorgedaan als een zwarte vrouw. Het nieuws werd bekendgemaakt door haar ouders.

Larry Dolezal, de vader van de vrouw, contacteerde de lokale media en zei dat Rachel hun geboortedochter is en dat zowel hij als zijn vrouw van Europese afkomst zijn. Bovendien liet hij weten dat het zwart jongetje waarvan ze beweert dat het haar zoon is, eigenlijk haar geadopteerd broertje is.

Rachel is professor Afrikaanse studies aan de Eastern Washington University. Op de site van de universiteit staat een biografie van de vrouw. Daarin is te lezen hoe "haar passie voor mensenrechten beïnvloed werd door haar jaren in Mississppi, waar ze streed voor gelijke rechten en waar ze zich inzette voor de ontwikkeling van de gemeenschap."

Enkele jaren geleden verbrak Rachel alle contact met haar ouders. Ze wilde duidelijk niet geassocieerd worden met blanke mensen. Het ging zelfs zo ver dat de vrouw zichzelf publiekelijk presenteerde met een andere vader, die een donkere huidskleur had.

De vader weet niet goed waarom ze dit precies doet. "De laatste twintig jaar heeft ze zichzelf meer laten opnemen in de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap. Dat kan wel een deel van het antwoord zijn."

Daarnaast liet hij weten dat hij en zijn vrouw heel treurig zijn om de manier waarop Rachel alles aanpakt.

Zo staat op de site van de universiteit eveneens te lezen dat ze het slachtoffer was van negen haatmisdaden. Enkele maanden geleden werd er een persbericht uitgezonden waarin stond dat ze een postpakket ontving waarin haatberichten en racistische opmerkingen stonden. Maar wanneer de postdiensten dat pakketje onderzochten, bleek dat er geen tijdstempel op stond. Het pakje kon dus enkel in de brievenbus terechtgekomen zijn door een postmedewerker of door iemand die de sleutel had van de brievenbus.

Hoe Rachel op alles reageert, is niet geweten. Tot nu toe kwamen enkel de ouders van de vrouw aan het woord.

Of ze voor deze vermomming vervolgd kan worden, wordt momenteel onderzocht.