Blade runner Pistorius krijgt lichtere gevangenisbehandeling

Blade runner Pistorius krijgt lichtere gevangenisbehandeling

De gewezen Zuid-Afrikaanse paralympiër Oscar Pistorius krijgt een aantal nieuwe privileges nadat zijn statuut van B naar A is opgewaardeerd, dat besliste de gevangenis van Pretoria. Hij mag nu zijn gasten aanraken, naar de radio luisteren en juwelen dragen. De veroordeelde moordenaar zal ook meer mogen bellen, een hobby uitoefenen en meer geld mogen uitgeven. Die beslissing werd door gevangenisautoriteiten genomen. Er was nood aan een verandering van zijn gevangene-status. "Hij voelde zich slecht," zegt een woordvoerder van de familie Pistorius.

De beslissing komt er twee jaar na de feiten. Op Valentijnsdag schoot Pistorius zijn vriendin Reeva Steenkamp dood vanuit zijn gesloten toilet. Na een gemediatiseerde rechtszaak werd de topatleet vier maand geleden voor vijf jaar veroordeeld. Alhoewel hij nog steeds moeilijkheden heeft om zich aan te passen aan zijn nieuwe leven, heeft de directeur van de Kgosi Mampuru gevangenis van de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Pretoria besloten om de voorwaarden van zijn opsluiting te verlichten. "Hij toont een voorbeeldig gedrag en hij vormt geen bedreiging voor de veiligheid," zegt de woordvoerder van de gevangenis.

Dat nieuws werd bevestigd door Annalise Burgess, woordvoerster van de familie. "Pistorius," ook wel gekend als Blade Runner, "is nu een categorie-A gevangene. Zijn familie is hier heel blij mee," zegt Burgess. "Dit nieuws heeft hem nieuwe kracht gegeven. De laatste maanden ging het niet goed met hem. Hij krijgt wel alle hulp van de gevangenisautoriteiten." Deze nieuwe status betekent dat hij vaker zal kunnen bellen, en maar liefst met een verhoging van 6 naar 22 belletjes per jaar. Ook zal hij meer bezoek mogen krijgen, van twee naar drie uur per maand.

Tot nu toe waren al deze privileges voor Pistorius onmogelijk. Het werd hem ontzegd zijn dierbaarsten te omhelzen en hij moest via een microfoon communiceren. Het niet dragen van zijn oranje gevangeniskledij is evenwel niet mogelijk. De 28-jarige sprinter is ook een fervent verzamelaar van dure juwelen en mag deze weer dragen. Het blijft wel verboden om iets aan de oren of neus te hangen. Opmerkelijk is ook dat als je B-statuut naar A wordt opgetrokken, je meer geld mag uitgeven in de kleine gevangeniswinkel. Zijn dagelijkse toelage is van 6 naar 9 Zuid-Afrikaanse Rand verhoogd. Dat is juist genoeg om chocolade en wc-papier mee te kunnen kopen.

Dankzij  deze nieuwe status krijgt Pistorius de kans om zich bezig te houden met een hobby (als er geen scherpe voorwerpen aan te pas komen) en hij mag een radio bezitten. De ster van de Olympische Spelen van 2012 in Londen zou van eenzaamheid vergaan in zijn eenpersoonscel, zegt een cipier. "Er heerst veel geweld en de bendes zijn het ergst. Medegevangenen aanvallen - of vermoorden - is een middel om te groeien in de bendes."