BK rally - Freddy Loix wint Rally van Ieper en behaalt vierde titel op rij

BK rally - Freddy Loix wint Rally van Ieper en behaalt vierde titel op rij

Freddy Loix (Skoda Fabia R5) heeft zaterdag de Rally van Ieper gewonnen, de zesde manche in zowel het Belgisch als het Europees kampioenschap. Loix kwam zaterdagmiddag na afloop van de eerste rit aan de leiding en stond die, ondanks grote druk van de tegenstand, niet meer af. Kris Princen (Peugeot 208 T16) eindigde op de tweede plaats. Bernd Casier (Ford Fiesta R5) werd derde. Voor Loix is het de vijfde opeenvolgende zege in Ieper, zijn elfde in totaal. De zesde opeenvolgende zege dit seizoen is meteen ook goed voor zijn vierde titel op een rij. De 52e Rally van Ieper kende een spannend wedstrijdverloop, waarbij twee Franse rijders de hoofdrol speelden maar uiteindelijk voor de 36e keer in de geschiedenis van de wedstrijd een Belg won. Loix kwam na de eerste rit van zaterdag aan de leiding. Bouffier raakte niet in zijn ritme ofwel was het de voorbode van de mechanische pech die de Fransman de das om deed. Hij kreeg tijdens KP12 problemen met de versnellingsbak en moest opgeven.

Een andere Fransman, Stéphane Lefebvre (Citroën DS3 R5), ontpopte zich tot de snelste man van de wedstrijd. Hij won zes ritten op rij en naderde tot op 5.3 seconden van leider Loix, tot hij in de 13e rit zijn wagen aan de kant moest zetten wegens technische problemen. Door de opgave van Lefebvre lag de weg naar een 11e zege van Loix in de Kattenstad wagenwijd open. Opmerkelijk is dat Loix één snelste tijd reed, een ex aequo dan nog in de zesde rit samen met Bouffier. Zijn ervaring en uiterst betrouwbare wagen gaven de doorslag.

Kris Princen eindigde voor de vijfde keer dit seizoen als tweede. Door een fout in de allerlaatste rit verloor Vincent Verschueren (ŠKODA Fabia R5) zijn derde plaats. Die ging naar Bernd Casier, die in de allerlaatste klassementsrit een scherpe tijd realiseerde.

Met Loix, Princen en Casier staan er drie Belgen op het podium. Dat is voor het eerst sinds 2002. Dat jaar won Bruno Thiry de 38e Rally van Ieper voor Patrick Snijers en de Nederlander Rocco Theunissen, die toen met een Belgische licentie reed.

Het BK rally 2016 is nog voor de zomerstop beslist. De volgende BK-manche is de Omloop van Vlaanderen, die begin september op het programma staat.

bron: Belga