Björk klaagt seksisme in muziek- en filmindustrie aan

Björk klaagt seksisme in muziek- en filmindustrie aan

Björk deed tijdens de Australische opening van de kunsttentoonstelling ‘Björk Digital' haar boekje open over de kwestie. De zangeres zegt dat ze veel geluk heeft gehad in haar carrière, maar dat ze meermaals werd geconfronteerd met seksisme. “Het feit dat ik als vrouw altijd hebben kunnen doen wat ik wou, is eigenlijk uniek. Vooral de muziekjournalistiek zit vol seksistische macho's."

De extravagante zangeres zegt dat ze tijdens haar rol in de film ‘Dancer in the Dark' zeer ontmoedigd werd door de mentaliteit van de filmwereld. “Het bestaan als actrice is een nachtmerrie. Ze hebben niets te zeggen, zelfs niet als ze veel ervaring hebben.” Björk werd voor haar acteerprestatie in ‘Dancer in the Dark', geregiseerd door Lars Von Trier, op het filmfestival van Cannes bekroond met de prijs voor beste actrice.

De tentoonstelling ‘Björk Digital' loopt van 3 tot 18 juni in de galerij Carriageworks in Sydney en handelt over de breuk met Mattthew Barney, een Amerikaanse kunstenaar met wie ze een dochter heeft.

Foto AFP / T.A. Clary