Bizar zeeschepsel heeft eindelijk een gezicht

Bizar zeeschepsel heeft eindelijk een gezicht

Wetenschappers hebben eindelijk een compleet beeld van wat een van de meest bizarre dieren van de natuur leek. De Hallucigenia leefde 500 miljoen jaar geleden en was een klein zeeschepsel. Maar wetenschappers hadden tot nu toe geen idee van hoe het wezentje er werkelijk uitzag omdat alle gevonden fossielen geen hoofd hadden.

Dankzij nieuwe fossielen die in Canada werden ontdekt, weten de wetenschappers nu hoe het hoofd van het wezentje eruit zag. "Het ziet er heel surrealistisch uit. Alsof het van een andere wereld komt," zei Dr Martin Smith van de Universiteit van Cambridge.

Het eerste fossiel van de Hallucigenia werd meer dan 100 jaar geleden ontdekt en verbijsterde wetenschappers over de hele wereld. Het schepsel was amper 2 cm lang en dunner dan een haar. De ene kant van het dunne, buisachtige lichaam was bedekt met enorme stekels terwijl er dunne klauwen uit de andere zijde bungelden.

"Toen het voor het eerste officieel beschreven werd, hadden we de verkeerde kant omhoog gelegd. We hebben pas onlangs ontdekt wat de rug en de buik was. Zelfs dan bleef er nog veel onduidelijkheid bestaan over welk einde het hoofdeinde was en de staart."

De nieuwe fossielen hebben het schepsel volledig onthuld.

Binnen in de mond van de Hallucigenia vonden de wetenschappers een ring van tanden en vervolgens een andere set tanden die van de keel naar de maag liep. Volgens de onderzoekers gebruikte de Hallucigenia de vreemde mond om voedsel op te zuigen en naar haar darm te bewegen.

"Deze ontdekking zal ons begrip van de vroege evolutie verbeteren," zei Dr Smith.