BIZAR. Sekstech in de lift door coronacrisis

BIZAR. Sekstech in de lift door coronacrisis

De coronacrisis zorgt volgens de onderzoekers voor een wereldwijd veranderende houding naar seksueel welzijn en een toenemende vraag naar verbonden apparaten, zoals handsfree vibrators of masturbators voor mannen. Juniper rekent voor dat deze industrie in 2025 een omvang heeft van maar liefst 9 miljard dollar, tegen bijna 4 miljard in 2020. Online retailers willen daar waarschijnlijk gretig op inspringen.

Afstand houden

Uit het rapport van Juniper komt naar voren dat de lockdownmaatregelen in veel landen sekstech een zetje hebben gegeven, vooral tussen maart en juni. Mensen hadden meer tijd over, de horeca was dicht en er werd toch naar intimiteit gezocht. Sekstech-apparaten kunnen daarbij gebruikt worden zonder de socialeafstandmaatregelen te schenden, merkt Juniper op. Naast het gebruik van apparaten die werken met wifi of bluetooth is er ook veel meer interesse voor kunstmatige intelligentie; sekspoppen die zelflerend zijn of apparaten die zich automatisch aanpassen naar de voorkeuren van gebruikers.

Speeltjes en apps

Eerder bleek overigens al dat de online verkoop van erotische artikelen tijdens de coronacrisis op volle toeren draait. Zo nam de verkoop van vibrators, dildo's en andere seksspeeltjes flink toe. EDC, naar eigen zeggen Europees marktleider in erotische speeltjes, zag zich genoodzaakt flink uit te breiden om voorraad op te kunnen slaan.

De Juniper-onderzoekers merken overigens ook op dat de industrie voor seksgerelateerde apps tevens profiteert van de coronacrisis. Zo zijn het aantal apps om seksueel genot te verbeteren, apps voor seksuele therapie, apps voor seksueel welzijn en onderwijs en apps voor seksuele gezondheid toegenomen.