BIZAR. Nederlandse danseres houdt afstand in 3 meter brede tutu

Een tutu met een doorsnede van 3 meter, je ziet het niet elke dag voorbijkomen. Toch danste Kira Hilli van Het Nationale Ballet recentelijk met het gevaarte door de straten van Amsterdam. De speciale choreografie kreeg de titel 'Safe Distance Ballet' mee.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 1 min.

Loodzwaar was het, zei Hilli. Want terwijl ze lange tijd niet zo intensief had gedanst door de coronacrisis, woog het gevaarte - voor de gelegenheid van spijkerstof - ook nog eens vele malen meer dan een gewone tutu. Daarbij vergde de dansrok andere bewegingen dan normaal. "Het was een pure schok voor mijn lijf", vertelde de Finse aan het Nederlandse persbureau ANP.

Extra creatief

Maar ze genoot van het "opwindende" avontuur. "Eindelijk weer echt dansen, in het openbaar, dat is wat ik wilde. Ik kan het gevoel gewoon niet beschrijven. Het stemde me ook hoopvol", zei Hilli. Ze danste met een mannelijke partner, Manu Kumar, die in de film van huis gaat en mensen ontwijkt op weg naar het theater waar hij Hilli treft om samen te dansen op het podium. Volgens choreograaf Remi Wörtmeyer maakte de enorme afmeting van de tutu de dansers extra creatief in navigeren en passeren, dingen waarmee we nu allemaal te maken hebben. De muziek in 'Safe Distance Ballet' is van house- en techno-dj Joris Voorn, componist Boy Bianchi en de strijkers van Het Balletorkest.