BIZAR. Man zit al meer dan drie maanden vast op Filipijnse luchthaven

BIZAR. Man zit al meer dan drie maanden vast op Filipijnse luchthaven

The Terminal: een ontroerende film met Tom Hanks die iedereen wel eens in het echt zou willen meemaken. Tot het je echt overkomt. Roman Trofimov, een Estlander, kwam op 20 maart aan in de Filipijnse hoofdstad Manila, maar door de coronacrisis geraakt hij niet meer weg uit de vertrekhal van de luchthaven.

Gezondheid gaat achteruit

De Estlander was op rondreis in Zuidoost-Azië en kwam vanuit Bangkok, met luchtvaartmaatschappij AirAsia. Hij zou diezelfde dag naar het Filipijnse Cebu Province afreizen en had op 20 april een terugvlucht naar Bangkok. Hij beweert dat zijn paspoort werd afgepakt toen hij langs de immigratiedienst ging en bevindt zich nu in een niemandsland. Door de coronamaatregelen mag hij Thailand immers niet meer binnen, en ook de Filipijnen geven geen visa meer aan aankomende reizigers.

Roman zit nu al 110 dagen vast in de luchthaven. Hij vergelijkt zijn situatie met die van een gevangene en vraagt nu hulp op Facebook om terug thuis te geraken. Hij slaapt in de vertrekhal en is afhankelijk van het eten en snacks die het luchthavenpersoneel hem geven. "Ik ben een persoon met een handicap", schrijft Roman op Facebook, "mijn gezondheid gaat achteruit door ondervoeding, gebrek aan zonlicht en frisse lucht." "Ik heb geen andere keuze dan dit te delen met nieuwsagentschappen."

"Hebben reiswaarschuwing gegeven"

Volgens de man zegt de luchtvaartmaatschappij dat hij moet wachten tot de lockdown voorbij is voor hij weer kan vliegen. Hoewel de lockdown in de Filipijnen nu al wat is versoepeld, zijn de meeste internationale vluchten nog altijd niet toegestaan. De Estlandse ambassade biedt hem evenmin hulp, zegt Roman.

Het Estlands nieuwsmedium ERR schrijft echter dat Trofimov reisde met een zogeheten "grijs paspoort" voor mensen zonder duidelijk burgerschap. Inwoners van Estland kunnen dat paspoort krijgen als ze geen enkel recht hebben op een ander paspoort. Het Estlands Ministerie van Buitenlandse Zaken lijkt echter te zeggen dat het Romans eigen schuld is dat hij zich in deze situatie bevindt. "Het is belangrijk op te merken dat hij naar de Filipijnen is gevlogen in een tijd waarin landen noodsituaties hadden aangekondigd en het ministerie van Buitenlandse Zaken een reiswaarschuwing had gegeven" klinkt het in een verklaring.