BIZAR. Experts vragen duidelijke regels nadat restauratie kunstwerk alwéér fout gaat

BIZAR. Experts vragen duidelijke regels nadat restauratie kunstwerk alwéér fout gaat

Een privé kunstverzamelaar uit het Spaanse Valencia zou 1.200 euro betaald hebben aan een meubelrestaurateur om de afbeelding van de Onbevlekte Ontvangenis van barokkunstenaar Murillo op te frissen. De restaurateur deed zijn werk echter zo beroerd dat het gezicht van de Maagd Maria zelfs na twee herstelpogingen onherkenbaar blijft.

rv

De kwestie doet denken aan het beroemde "Monkey Christ"-incident in het Spaanse Borja. Een bejaarde parochiaan probeerde er acht jaar geleden in de lokale kerk de fresco 'Ecce Homo' van kunstenaar Elias Garcia Martinez wat mooier te maken. Althans, dat was de bedoeling, want het eindresultaat was niet om over naar huis te schrijven: Jezus Christus leek wel in een aap veranderd. De beelden van de mislukte restauratie gingen al snel de wereld rond, en de gerestaureerde aapmessias schopte het zelfs tot toeristische attractie.

"Het zijn klunzen die dingen verknoeien"

Ook bij andere Spaanse kunstwerken liep het al faliekant mis, zoals bijvoorbeeld bij het 16e-eeuwse beeld van Sint-Joris en de draak: de heilige ridder had na afloop meer weg van een onschuldig Playmobil-figuurtje dan van een krijger. Voor Spaanse experten is de maat na het nieuwste incident dan ook vol. Fernando Carrera, professor aan de Galicische school voor Conservatie en Restauratie van Cultureel Erfgoed, vindt dat de auteurs van deze mislukkingen geen restaurateurs genoemd zouden mogen worden. "Laten we eerlijk zijn: het zijn klunzen die dingen verknoeien", klinkt het in The Guardian. "Ze vernielen dingen. En het gebeurt elke keer opnieuw."

De befaamde 'Monkey Christ'. AFP / Centro de Estudios Borjanos