BIZAR. Deze Indonesiër stapt 700 km achterwaarts om regenwoud te redden

BIZAR. Deze Indonesiër stapt 700 km achterwaarts om regenwoud te redden

De 43-jarige Medi Bastoni is zo begaan met het regenwoud in zijn land dat hij een nobele missie aanvatte. Hij vertrok midden juli richting Jakarta - achterwaarts - en hoopt de hoofdstad op 16 augustus te bereiken, daags voor de Indonesische onafhankelijkheidsverjaardag.

"Achteruit stappen is bedoeld als een signaal aan de Indonesiërs om te reflecteren over het verleden en ons eraan te herinneren hoe onze nationale helden streden voor de glorie van ons land", aldus Bastoni aan het Franse persagentschap AFP.

Achteruitkijkspiegel

De vader van vier kinderen stapt elke dag zo'n 20 tot 30 kilometer achterwaarts onder de brandende zon, met een achteruitkijkspiegel bevestigd aan zijn rugzak om obstakels op zijn pad te spotten. Langs de weg staan mensen hem aan te moedigen en toe te juichen. Hij krijgt spontaan maaltijden en slaapplaatsen aangeboden.

AFP / M. Bastoni

"Natuurlijk ben ik uitgeput, maar ik ben bereid om deze strijd te voeren voor de volgende generatie", vertelt de man. "Mijn thuis verliest al zijn bomen, en dus moest ik iets ondernemen. Ik kan de pijn en de uitputting aan."

Bij zijn aankomst in Jakarta hoopt Bastoni president Joko Widodo te ontmoeten om bij hem het probleem van de ontbossing aan te kaarten. Volgens Greenpeace is Indonesië één van de landen waar het snelst regenwoud verdwijnt.