BIZAR. Chinese overheid bespioneert toeristen met smartphone-app

BIZAR. Chinese overheid bespioneert toeristen met smartphone-app

Toeristen die vanuit Kirgizië langs de provincie Xinjiang naar China willen komen, worden aan de grens gevraagd om hun smartphone te ontgrendelen. Op die manier kunnen Chinese ambtenaren hun smartphone meenemen naar een aparte ruimte en installeren ze er software op. De reizigers worden hier echter niet van op de hoogte gebracht.

Persoonlijke gegevens

De app verzamelt persoonlijk gegevens zoals contacten, agenda-items, sms'en, locatiegegevens en oproeplijsten. Daarnaast inspecteert de app of het toestel foto's, video's, documenten of audio bevat dat matcht met een lijst van 73.000 onderdelen of onderwerpen die voor de Chinese overheid als verdacht gelden.

Japanse heavy-metalband

Journalisten konden deze lijst inkijken en vonden er vooral onderwerpen die betrekking hebben tot islamitisch terrorisme of bestanden die te maken hebben met Tibet of Taiwan, twee gebieden die China niet erkent als zijnde onafhankelijk.

Maar er waren even goed onderdelen in de lijst te vinden die niets met terrorisme te maken hebben, zoals Koranverzen, een foto van de Dalai Lama en zelfs een liedje van een Japanse heavy-metalband.

Heropvoedingskampen

De bewoners van de Xinjiang provincie zijn overwegend moslim en zouden al jaren worden gecontroleerd door de Chinese overheid. Eerder kwam China ook al in opspraak omdat het duizenden Oeigoeren en andere moslims in zogenaamde heropvoedingskampen zou opsluiten.

Meest gelezen
 1. zachary-kadolph-BbsMvdb7Qc0-unsplash

  De katerdip: Waarom voelen we ons droevig na een braspartij?

 2. stefan-steinbauer-1O1hLL-v7Hc-unsplash

  «Cocaïne-nijlpaarden» van drugsbaron Escobar na bijna 30 jaar gesteriliseerd

 3. bertrand-bouchez-Xjd9vc3vwik-unsplash

  Doei winterdip: vijf zonnige bestemmingen waar je in minder dan vijf uur naar toe vliegt

 4. solen-feyissa-Yaw9mfG9QfQ-unsplash

  Veroorzaakt TikTok tics ? Dokters beweren van wel

 5. christian-bowen-I0ItPtIsVEE-unsplash

  Bevallen in bad en genderreveals: Dit zijn de bevallingstrends van 2022