BIZAR. In China is te veel eten bestellen nu strafbaar

Te veel bestellen op restaurant, het overkomt ons allemaal weleens. Soms zijn je ogen nu eenmaal groter dan je maag en keuzes maken is moeilijk als letterlijk alles er lekker uitziet. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel wat restaurants die je overschotjes maar al te graag inpakken zodat je er thuis nog van kan genieten. In China hebben ze echter een heel ander systeem om voedselverspilling tegen te gaan.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

Voedselverspilling is wereldwijd een enorm probleem en het spreekt voor zich dat dat probleem aangepakt moet worden. Ieder land heeft daarvoor zo z’n eigen methodes, de ene al radicaler dan de andere. In China pakken ze het probleem bij de wortel aan. Door de ‘wet tegen voedselverspilling’ die sinds 29 april van kracht is, kunnen de autoriteiten restaurants nu een boete opleggen als ze klanten te veel eten laten bestellen.

Eten op basis van gewicht

Dat klinkt misschien absurd, maar toch is het wel degelijk waar. Boetes beginnen bij 130 euro en kunnen oplopen tot 1.300 euro. Niet niks dus voor een bordje eten ‘te veel’. Bovendien nemen de autoriteiten ook de makers en verspreiders van zogenaamde mukbangs, video’s waarin influencers allerlei eten proeven voor de camera, in het vizier. Wie zulke content verspreidt, kan een boete tot 13.000 euro krijgen.

De wet doet nu al heel wat stof opwaaien. Ieder etablissement heeft namelijk zo zijn eigen manier om te bepalen hoeveel eten klanten mogen bestellen. Bij sommige restaurants blijft het vrij netjes – zo zijn er een heleboel ketens die klanten aanraden om één gerecht minder te bestellen dan het gezelschap waarmee ze op restaurant gaan. Kom je met tien, dan bestel je dus negen gerechten. Andere gaan nog een stapje verder en plaatsten een weegschaal bij de ingang. Ze bepalen vervolgens aan de hand van iemands gewicht hoeveel eten die persoon voorgeschoteld mag krijgen. Een controversiële wet dus, zoveel is zeker.