Bitsig debat tussen Trump en Clinton

Bitsig debat tussen Trump en Clinton

"De video toont het ware gelaat van Trump", aldus Clinton. De Republikein noemde zijn uitspraken "locker room talk", en vocht terug door de beschuldigen van seksueel misbruik tegen Hillary's echtgenoot Bill Clinton aan te halen. "Als je kijkt naar Bill Clinton, dan ging het bij mij om woorden, bij hem om daden", aldus Trump, die eerder op de dag een persconferentie hield met drie vrouwen die Bill beschuldigden van seksueel geweld. "Bill heeft de vrouwen op een kwaadaardige manier aangevallen en Hillary heeft een verkrachter verdedigd." Het is een schande, aldus Trump, die applaus kreeg van het publiek.

Clinton verklaarde dat de uitlatingen van Trump zijn ware gelaat tonen, aangezien het niet de eerste keer is dat hij zich respectloos uitlaat over vrouwen. Ze stelde dat ze al in juni had verklaard dat Trump niet geschikt was om president te worden, en dat nu ook verschillende onafhankelijken en Republikeinen die mening delen.

Gevangenis en belastingen

Het was vooral Donald Trump die tijdens het debat in de aanval ging. Zo verklaarde hij dat hij, indien hij president wordt een onderzoek zal starten rond de private e-mailserver van Clinton, en verklaarde hij dat de Democrate, die hij "de duivel" noemde, daarvoor in de gevangenis zou moeten zitten. Hij beschuldigde Clinton er ook van achterpoortjes te creëren zodat de rijken geen belastingen moeten betalen.

Dat leidde tot de gelekte documenten van de New York Times, waaruit zou blijken dat Trump mogelijk 18 jaar geen belastingen betaalde door een verlies van bijna een miljard euro aan te geven in 1995. De Republikein bevestigde zondag dat hij inderdaad via een legale weg geen belastingen betaalde, "net als alle donoren van Hillary". Hij stelde ook dat hij honderden miljoenen dollars aan belastingen betaalde, en dat hij "meer over het belastingssysteem weet dan eender welke presidentskandidaat in de geschiedenis".

Immigranten

Trump pleitte nog voor een «extreme doorlichting» van de immigranten die het land willen binnenkomen. Hij lijkt zo zijn idee om alle moslims uit het land te weren te temperen, en verklaarde dat de radicale islam het gevaar is, wat wordt bewezen door de aanslagen in Parijs, Orlando en San Bernandino.

Trump viel eveneens het voorstel aan van Clinton om meer Syrische vluchtelingen toe te laten in het land. Hij noemt dat voorstel "het grootste Trojaanse paard uit de geschiedenis". Clinton riep dan weer op tot medeleven voor de vluchtelingen, en wees erop dat kinderen lijden door de "catastrofale oorlog in Syrië, voornamelijk door de Russische agressie". Ze stelde ook dat het ontplooien van Amerikaanse grondtroepen een "verschrikkelijke fout" was, en dat de VS beter raadgevers zou sturen. Trump riep dan weer op om de strijd tegen IS nog te versterken, aangezien de situatie in de Syrische stad Aleppo een "ramp" is.

Winnaar van het debat

Uiteindelijk wist Clinton de meeste kiezers kunnen overtuigen. Volgens een peiling van CNN/ORC bij CNN-kijkers wint ze met 57%, tegenover 34% voor Trump. De resultaten zijn ongeveer gelijk aan die van een peiling die voor het debat werd afgenomen en waarbij 58% verklaarde Clinton te steunen. Na het eerste presidentiële debat verklaarde nog 62% van de kiezers dat Clinton het beter deed.

Twitter liet zondagavond nog weten dat over het debat van zondag een recordaantal tweets werd verstuurd. In totaal werden meer dan 17 miljoen debatgerelateerde tweets verstuurd. Op zondag werden in totaal 30 miljoen tweets gestuurd over de verkiezingen, wat eveneens een record is.

Het derde en laatste debat tussen Trump en Clinton vindt plaats op 19 oktober in Las Vegas.