Bisschop van Luik 's nachts thuis overvallen

Bisschop van Luik 's nachts thuis overvallen

In de nacht van dinsdag op woensdag zijn dieven binnengedrongen bij het bisdom van Luik. Bisschop Jean-Pierre Delville en zijn peetneef werden slachtoffer van een overval. Dat meldt het bisdom vandaag in een persbericht, waarmee berichtgeving in krant La Dernière Heure wordt bevestigd. Volgens het bisdom drongen de dieven de gebouwen binnen via een toiletraam op het gelijkvloers. Ze vielen de bisschop en zijn peetneef aan die in de woning aanwezig waren.

"Op een dreigende toon eisten ze cash geld, in de veronderstelling dat het geld van collectes in de kerken op het bisdom worden verzameld", aldus het bisdom. "De bisschop, die geen cash in huis had, heeft een som moeten afgeven die door zijn neef bij hem was afgegeven met het oog op een buitenlandse reis. Nadien werd goud gevraagd. De bisschop kon enkel de drie kelken uit de kapel geven. Daarna vroegen ze waardevolle schilderijen en eisten ze Picasso's. De bisschop toonde vier schilderijen uit de 17e eeuw die in de raadszaal hingen."

"De dieven waren gemaskerd en professionelen. Ze verklaarden dat ze het geld zochten om een ziek familielid, een meisje van 5 jaar, te laten verzorgen". Volgens het bisdom spraken ze Duits, een onbekende vreemde taal en slecht Frans.

"Nadat ze een van hun slachtoffers hadden geslagen en met de dood hadden bedreigd, pleegden ze geen ander fysiek geweld. De bisschop en zijn peetneef werden daarna opgesloten in een badkamer, waar ze de volgende ochtend gezond en wel zijn teruggevonden."

Volgens La DH beloopt de buit aan cash geld 20.000 euro.

De lokale politie verwees voor toelichting naar het parket van Luik, dat om 11 uur een persconferentie voorziet.

bron: Belga