Binnenkort kies je geslacht en haarkleur van emoji

Binnenkort kies je geslacht en haarkleur van emoji

Medewerkers van Microsoft, Google en Apple hebben een wijziging voorgesteld in de wereldwijd gebruikte Unicode-standaard, die bepaalt welke emoji op alle computers, tablets en smartphones gebruikt worden. Dat schrijft WIRED.

De voorgestelde update moet ervoor zorgen dat het geslacht en de haarkleur van emoji door de gebruiker gekozen kunnen worden. Feedback op het wijzigingsvoorstel moet voor 1 mei zijn ingediend door andere bedrijven die gebruikmaken van de Unicode-standaard. Vermoedelijk zullen eventuele wijzigingen op zijn vroegst aan het eind van het jaar geïmplementeerd worden op apparaten.

Veel emoji hebben nu technisch gezien geen geslacht, maar bedrijven die de beschrijvingen omzetten naar daadwerkelijke tekeningetjes maken vaak toch de keuze voor een bepaald geslacht. Zo wordt emoji 1F3C3, met de omschrijving 'hardloper', doorgaans weergegeven als een mannetje. Door de update zou het bij deze en andere emoji mogelijk worden om voor een hardlopend vrouwtje te kiezen en die een zwarte, blonde, bruine, rode of grijze haarkleur te geven.

Ook willen de initiatiefnemers een aantal andere veranderingen doorvoeren, zoals de mogelijkheid om emoji van vlaggetjes aan te passen. Een ander idee is om emoji om te keren, zoals een opgestoken duim van de linker- of rechterhand of een pistool dat naar links of rechts wijst.

AFP / M. Medina