Binnenkort ervaren we een minuut die 61 seconden duurt

door
Hans
Leestijd 2 min.

Wanneer duurt een minuut geen 60 seconden? Het lijkt een filosofisch raadsel maar dat is het niet. Op 1 juli om 01.59 Belgische tijd zal de wereld een minuut ervaren die 61 in plaats van 60 seconden duurt. Dat heeft alles te maken met het fenomeen van de schrikkelseconde, zoals dat door wetenschappers wordt genoemd.

De schrikkelseconde is een extra seconde die door wetenschappers wordt ingevoerd om de tijdsklokken op aarde precies te synchroniseren met de rotatie van onze planeet. De rotatie kan immers versnellen of vertragen doordat het afhankelijk is van gravitationele interactie met de zon en de maan. En wanneer de rotatiesnelheid verandert, dient dus ook onze tijd aangepast te worden.

Hoewel de aanpassing voor verschillende wetenschappers (vooral tijdswetenschappers of horologen) van belang is, is er steeds meer debat over het invoeren ervan. Dat komt doordat veel tegenstanders er terecht op wijzen dat veel computersystemen erdoor in de war raken. Zo raakten in juni 2012 bijvoorbeeld verschillende internetservers en reservatiesystemen van luchtvaartmaatschappijen verstoord door de schrikkelseconde. Dat zorgde toen voor heel wat hinder. Bovendien hebben sommige computers enkele dagen nodig om de aanpassing te verwerken.

"Daarom moeten we het doorvoeren van de schrikkelseconde afschaffen. Het zorgt alleen maar voor moeilijkheden en bugs", zo stelt Sebastien Bize, een Franse specialist in atoomklokken. "Moet de mens de dienaar zijn van technologie, of moet de technologie de dienaar zijn van de mens?", zo vraagt hij retorisch.

Voorstanders van de schrikkelseconde wijzen er dan weer op dat wanneer deze verdwijnt, de tijd zoals deze berekend wordt door de mens niet langer gekoppeld zou zijn aan de aardrotatie. "Op korte termijn heeft dat geen grote gevolgen. Maar op langere termijn, en dan spreken we over vele tienduizenden jaren, zal de afwijking zodanig groot zijn dat mensen om twee uur 's nachts zullen ontbijten", zo stelt Daniel Gambis, directeur van het International Earth Rotation and Reference Systems Service (IERS) en groot voorstander van de schrikkelseconde.