Binnenkort één noodnummer voor brandweer, ambulance en politie

Binnenkort één noodnummer voor brandweer, ambulance en politie

Vanaf 11 februari volgend jaar voert België een keuzemenu in voor het noodnummer 112. Mensen in nood moeten vanaf dan maar één nummer onthouden om de brandweer, ambulance en politie te bereiken. Dat meldt de federale overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken. Momenteel moeten burgers voor de brandweer en ambulance naar het nummer 112 te bellen, en voor de politie naar 101. Achter die nummers zitten verschillende oproepcentra, die, wanneer het verkeerde noodnummer werd gebeld, doorschakelen naar het andere noodnummer.

Met het nieuwe systeem zal het tijdverlies dat met dat doorschakelen gepaard gaat verleden tijd zijn. Mensen die naar 112 bellen moeten dan eerst een keuze maken tussen ambulance, brandweer of politie. Vervolgens worden ze doorgeschakeld naar een operator van de juiste noodcentrale. Wie geen keuze maakt, krijgt de boodschap nog een keer te horen en wordt daarna automatisch doorgeschakeld naar de noodcentrale die territoriaal bevoegd is. Net zoals nu wordt wie een verkeerde keuze maakt door de operator naar het juiste oproepcentrum doorgeschakeld.

Volgens minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) werd het keuzemenu als pilootproject tussen 1 oktober 2018 en 17 januari 2019 ingevoerd in de provincies Namen en West-Vlaanderen en positief geëvalueerd. "Het gebruik van deze technologie heeft een gunstige invloed op zowel het terugdringen van het aantal nodeloze oproepen als het aantal oproepen dat van 112 naar 101 moet worden doorgeschakeld en omgekeerd", zegt hij.

bron: Belga