Binnenkort betalen we allemaal met de smartphone

Binnenkort betalen we allemaal met de smartphone

Samsung Pay zou in september in de Verenigde Staten gelanceerd worden. Een datum voor Europa is nog niet bekend. “We hopen dat zo snel mogelijk te weten, dat hangt af van de besprekingen met de banken in de verschillende Europese landen”, klinkt het bij Isabelle Roels van Mastercard Benelux. Samsung gaat immers in zee met kredietkaartbedrijf Mastercard.

Het systeem is eenvoudig, je betaalt door je gsm in de buurt van een betaalterminal te houden. Je betaalkaart en portefeuille hou je gewoon op zak. In de Verenigde Staten slaat het in elk geval aan, al is het daar Apple Pay dat voorlopig met de meeste pluimen gaat lopen. “We weten uiteraard niet welk systeem uiteindelijk het grootste zal worden, maar dat mobiel betalen de toekomst is staat vast”, aldus Roels.

Apple

Smartphonebetalingen lijken helemaal door te zullen breken in 2015. Ze zijn immers handig, snel en helemaal veilig. In het verleden kwam de technologie niet van de grond, met onder andere het geflopte Google Wallet, maar nu lijkt de wereld er klaar voor te zijn. Apple Pay werd eerder dit jaar gelanceerd in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Dat zal geleidelijk naar andere landen uitgebreid worden. Google kwam dan weer met Android Pay, dat in mei in de VS op de markt kwam.

In België zijn Apple Pay, Samsung Pay en Android Pay nog niet actief. Wel kan je in de Colruytwinkels betalen met je smartphone via de Zweedse SEQR-app en kiest Delhaize voor de Bancontact-app. Carrefour gaf al aan te wachten op de komst van Apple Pay en Samsung Pay, omdat er momenteel te veel verschillende systemen zijn. Bij Apple Pay, Samsung Pay en Android Pay hou je je smartphone in de buurt van een betaalterminal om de betaling te verrichten. Bij de apps van Colruyt en Delhaize daarentegen moet je een QR-code scannen.