Bill Gates stelt zelf voor om meer belastingen te betalen

Bill Gates stelt zelf voor om meer belastingen te betalen

"Ik zou meer belastingen moeten betalen", zei Gates aan CNN. "Ik heb al meer belastingen betaald dan eender wie, meer dan 10 miljard dollar (8 miljard euro), maar de overheid zou van mensen als ik nog veel hogere belastingen moeten vragen."

De oprichter van Microsoft, de tweede rijkste persoon ter wereld na Amazon-baas Jeff Bezos, heeft een geschat vermogen van meer dan 90 miljard dollar (73 miljard euro). Een aanzienlijk deel daarvan heeft hij weggeschonken aan goede doelen en medisch onderzoek.

Regressief

Gates bekritiseerde de belastinghervorming van Trump, die de belastingen voor bedrijven verlaagt. Die hervorming werd eind december door het Congres geloodst. "Dit is geen progressieve maar een regressieve belastinghervorming", stipte hij aan. Volgens hem zullen de superrijken er de vruchten van plukken, in tegenstelling tot wat de Republikeinen beweren. Volgens Trump en co zullen vooral werknemers en de middenklasse er voordeel uit halen.

De belastinghervorming van Trump verlaagt de vennootschapsbelasting van 35% naar 21%. Bovendien kunnen multinationals buitenlandse winsten tijdelijk repatriëren naar de Verenigde Staten tegen een belastingtarief tussen 8% en 15,5%. Tot nu toe was dat 35%, waardoor veel geld in het buitenland geparkeerd bleef.