Bijna volledige Congolese oppositie verzamelt in Brussel

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Congolese oppositieleider Etienne Tshisekedi is erin geslaagd om de meeste andere oppositieleiders in Brussel te laten verzamelen voor overleg over de presidentsverkiezingen die volgens de grondwet eind dit jaar moeten plaatsvinden. Dat overleg zou oorspronkelijk dinsdag starten, maar het ziet er nu naar uit dat het pas woensdag begint. In het beste geval worden donderdag de resoluties van dat conclaaf gepubliceerd. Met oud-presidentskandidaat Vital Kamerhe blijft een van de grote namen wel afwezig. De 83-jarige Tshisekedi, die sinds augustus 2014 in Brussel verblijft, gaf eerder al als enige oppositieleider te kennen te willen deelnemen aan de door president Joseph Kabila voorgestelde nationale dialoog over de organisatie van de verkiezingen. De meeste andere oppositiepartijen zagen in die dialoog eerder een manoeuvre om die verkiezingen op de lange baan te schuiven. Afgelopen vrijdag gaf ook de oppositiecoalite Dynamique de l'Opposition, na uitgebreid getalm, alsnog te kennen dat zeven leden naar Brussel zullen komen. Maar het boegbeeld van dat platform, Vital Kamerhe, zakt niet af naar Brussel.

Een andere grote naam van de Congolese oppositie, oud-gouverneur van Katanga Moïse Katumbi, zou, volgens de entourage van Tshisekedi aan Belga, het conclaaf wel bijwonen. Katumbi stapte in september uit Kabila's partij, en kondigde vorige maand aan presidentskandidaat te worden voor, onder meer, de G7, een andere groepering van oppositiepartijen. Bij schermutselingen tussen zijn aanhangers en de politie ademde Katumbi, die vervolgd wordt voor "aantasting van de staatsveiligheid", traangas in. Sinds ruim een week verblijft hij in Londen voor verzorging. De G7, samengesteld uit vroegere medestanders van Kabila, zal zelf vertegenwoordigd worden door twee oud-ministers en de voorzitter van een politieke partij. Twee andere oppositiegroeperingen, de G14 en de MPP, worden ook in Brussel verwacht.

Volgens de grondwet loopt Kabila's tweede en laatste termijn af op 19 december, maar de notoir zwijgzame president heeft zich nog altijd niet uitgesproken over zijn toekomstplannen. Enkele weken terug nog oordeelde het Grondwettelijk Hof dat Kabila tot na 2016 kan aanblijven als er niet op tijd verkiezingen georganiseerd (kunnen) worden. Het regime heeft al meermaals laten weten dat de verkiezingen mogelijk uitgesteld worden vanwege budgettaire en logistieke problemen.

bron: Belga