Bijna helft doden bij fietsongevallen reden elektrisch

In Vlaanderen zijn vorig jaar 70 fietsers omgekomen in het verkeer, 33 van hen reden op een e-bike. De voornaamste oorzaak blijken automobilisten die geen voorrang verlenen. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) waarover Het Laatste Nieuws en De Morgen dinsdag berichten.

door
Belga
Leestijd 1 min.

In totaal raakten vorig jaar 8.788 fietsers gewond in het verkeer, het op 2019 na hoogste aantal van de afgelopen tien jaar. Zeventig van hen overleden.

VIAS, het Belgisch kennisinstituut voor verkeersveiligheid, publiceerde in februari een rapport met gelijkaardige cijfers. Het sprak van 67 fietsdoden in het Vlaamse verkeer. Beide zijn gebaseerd op de voorlopige ongevallencijfers van de federale politie.

Geen voorrang

De grootste oorzaak zijn autobestuurders die geen voorrang verlenen. De meeste dodelijke fietsslachtoffers (26) kwamen er door een aanrijding met een personenwagen, veertien keer ging het om een aanrijding met een zware vrachtwagen, twaalf keer om een eenzijdig ongeval.

Ook opvallend: het aantal fietsers dat vorig jaar om het leven kwam, reed op een elektrische fiets. In totaal 33 mensen, bijna de helft van het totale aantal doden.