Bijna 7 op de 10 minderjarigen afgelopen jaar vernederd of gediscrimineerd op school

Bijna 7 op de 10 kinderen geven aan dat ze het afgelopen jaar minstens één keer zijn vernederd of gediscrimineerd op school. De helft van de kinderen en jongeren geeft ook aan dat dit gebeurt in het eigen gezin. Dat blijkt uit een onderzoek van de UC Leuven-Limburg (UCLL) in opdracht van de Vlaamse regering. De onderzoekers dringen aan op een geïntegreerde en beleidsdomeinoverschrijdende aanpak. De Vlaamse regering neemt maatregelen. Onderzoekers van de UCLL hebben 1.713 kinderen en jongeren gevraagd naar hun ervaringen op het vlak van pesten en geweld zowel online, op school, thuis als in de vrije tijd. Uit de resultaten blijkt dat kinderen en jongeren vaak geconfronteerd worden met pesten en geweld. "Bijna 7 op de 10 minderjarigen geven aan dat zij het voorbije jaar minstens één keer vernederd of gediscrimineerd werden op school. De helft zegt dat dit gebeurt in het eigen gezin", zegt onderzoekscoördinator Anne Groenen van de hogeschool UCLL.

De onderzoekers vragen een geïntegreerde en beleidsdomeinoverschrijdende aanpak. De Vlaamse regering wil inspelen op die vraag. Hulplijn 1712 moet daarbij een centrale rol spelen. Of het nu gaat om pesten, geweld of misbruik, kinderen en jongeren moeten weten dat ze bij 1712 kunnen aankloppen met al hun vragen of klachten.

De Vlaamse regering wil de hulplijn nog kindvriendelijker maken. Om de toeleiding van kinderen naar 1712 te verbeteren komt er in de krokusvakantie een campagne in samenwerking met enkele bekende Ketnetgezichten. De campagne is gericht op de doelgroep van kinderen en jongeren tot 12 jaar. Naast 1712 kunnen kinderen en jongeren ook aankloppen bij andere initiatieven zoals Awel, nupraatikerover.be, en WAT WAT.

Het UCLL-onderzoek bracht ook voor het eerst in kaart in welke mate Vlaamse kinderen en jongeren tussen 10 en 18 jaar worden geconfronteerd met cybergeweld. Meer dan de helft van de kinderen (54 procent) geeft aan dat ze de afgelopen zes maanden slachtoffer zijn geweest van cyberpesten. Dat gaat van online scheldpartijen (37 procent) tot roddelen (30 procent) en leugens vespreiden (24 procent).

Ongeveer 1 op 10 (11,7 procent) werd online bedreigd. Meisjes (59 procent) zijn vaker slachtoffer van cyberpesten. Naast slachtoffer zijn jongeren ook vaak dader. Ruim 60 procent van de kinderen die rapporteren slachtoffer te zijn, stelden de afgelopen 6 maanden zelf ook minstens één vorm van cyberpestgedrag.

De onderzoekers van de UCLL maakten zelf een 'Roadmap Cyberpesten' op. Onderzoekster Sara Van Haeken: "In de Roadmap worden de mogelijke dynamieken die spelen in een cyberpestsituatie verhelderd. We geven ook inspirerende voorbeelden over hoe je met deze dynamieken aan de slag kan." De roadmap wordt ter beschikking gesteld van leerkrachten.

bron: Belga