Bijna 3.000 dagen werkverlet door geweld tegen federale politie

Bijna 3.000 dagen werkverlet door geweld tegen federale politie

Geweld tegen agenten van de federale politie heeft vorig jaar geleid tot 2.881 dagen werkverlet. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-Kamerlid Franky Demon opvroeg bij bevoegd minister Jan Jambon (N-VA). In totaal ging het om 141 feiten, waarbij een handvol gevallen goed waren voor meer dan honderd dagen werkverlet voor de betrokken politieman of -vrouw. Met 141 feiten van geweld die hebben geleid tot een arbeidsongeval viel 2015 wat beter mee dan een jaar voordien (167). Al zijn het er wel nog een stuk meer dan de 110 van 2013. Belangrijke kanttekening is dat het niet gaat om arbeidsongevallen van lokale agenten, daarover heeft minister Jambon naar eigen zeggen geen cijfers.

Meestal gaat het om feiten van agressie tegen agenten, al dan niet door daders onder invloed van drank en drugs. Vaak ging het om oppervlakkige verwondingen, verstuikingen of ontwrichtingen. En ook psychische letsels zijn in de cijfers opgenomen.

Vraagsteller Demon benadrukt dat een goede uitrusting en de juiste opleidingen voor agenten belangrijk zijn, maar niet voldoende. "Even belangrijk is het dat de minister campagnes opzet om geweld tegen politiemensen te ontraden en dit durft te benoemen en tegen te gaan. Burgers die geweld tegen politiemensen plegen, moeten vervolgd en streng gestraft worden", besluit hij.

bron: Belga