Bijna 1 op drie aan de slag in Vlaamse gevangenissen

Bijna 1 op drie aan de slag in Vlaamse gevangenissen

Op de zesde dag van acties tegen een gegarandeerde dienstverlening in de gevangenissen, is vandaag in de Vlaamse strafinrichtingen 30,9 procent van de ochtend- en dagdienst bezet. Net als de voorgaande dagen is er meer personeel in de Franstalige instellingen: de ochtendshift haalde gemiddeld 49,1 procent aanwezigen. Dat maakte het gevangeniswezen vanmiddag bekend. De nachtdienst was in Vlaanderen voor 60,6 procent normaal bezet. De ochtendshift (27,9 procent) haalde dat cijfer lang niet. Ochtend- en dagdienst samen kwamen uit op 30,98 procent, aldus woordvoerster Kathleen Van De Vijver. Als versterking werden over de drie diensten 251 politie-agenten ingezet plus zeven agenten van de civiele bescherming.

Dendermonde (12,5 procent), Hasselt (13,1 procent), Gent (17,5 procent) en Brugge (16,2 procent) halen vandaag de laagste bezetting door de actie. Wortel (48,1 procent), Beveren (46,3 procent), Mechelen (35,7 procent) en Antwerpen (35,2 procent) ondervinden de minste hinder. Ook in Franstalig België zijn de onderlinge verschillen aanzienlijk: Leuze-en-Hainaut (22,8 procent) tegen Namen (94,4 procent).

"De hoge participatie nu na enkele dagen actie toont aan dat de malaise groot is. Ook in het weekend was de opkomst laag, toen stonden er geen stakingsposten", aldus Gino Hoppe, algemeen secretaris ACOD. "We zijn niet van plan de acties te stoppen", laat hij verstaan.

Morgen om 15 uur is er nieuw overleg tussen de vakbonden en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op zijn kabinet, aldus Hoppe. Een eerste overleg vorige donderdag resulteerde niet in een akkoord.

Sinds dinsdag voeren het vakbondsfront acties om te protesteren tegen het voornemen van minister Geens om een gegarandeerde dienstverlening in de gevangenissen in te voeren. Daarnaast zijn de vakbonden ook niet te spreken over enkele aanpassingen in het personeelsstatuut dat de minister wil doorvoeren.

bron: Belga