The big five: een muziekfestival op elk continent

Hoewel elke muziekfanaat in België aan zijn trekken kan komen op een van de vele festivals, loont het ook de moeite om te kijken wat er aan de andere kant van de wereld te proeven valt. Naast usual suspects Burning Man en Coachella, zijn deze vijf festivals een tripje waard.
door
Mare
Leestijd 1 min.

Governors Ball in New York van 3 tot 5 juni

• Waar? Normaal is Randall's Island, het schiereiland in de East River, een oase van rust, maar dit weekend niet. Het eilandje zal overspoeld worden door zo'n 100.000 festivalgangers voor Governors Ball.

• Wie? Het festival in The Big Apple is er opnieuw in geslaagd heel wat schoon volk te programmeren, zoals Kanye West, The Strokes, Robyn, Bloc Party, Eagles of Death Metal, Christine and The Queens...

• Voor? Hipsters, verenigt u, want cooler dan dit wordt het niet.

Fuji Rock in Japan van  22 tot 24 juli

• Waar? Zoals de naam al doet vermoeden, is het grootste festival van het land ontstaan aan de voet van de vulkaan Fuji, de hoogste berg van Japan. Sinds 1999 is de locatie verplaatst naar het Naeba Ski Resort in Niigata Prefecture. Om te genieten van de muziek, moet je eerst een stuk door de ongerepte Japanse natuur trekken.

• Wie? Fuji Rock is vergelijkbaar met Glastonbury, Rock Werchter of Pinkpop, zo blijkt uit de heel Westerse line-up. Dit jaar betreden naast enkele plaatselijke rocksterren onder meer Sigur Rós, Disclosure, Red Hot Chili Peppers en Jack Garratt het Japanse podium.

• Voor? Wie op zoek is naar obscure artiesten, zal hier niet aan zijn trekken komen, maar voor headbangende bergbeklimmers is dit een waar paradijs.

Lake of Stars in Malawi van 30 september tot 2 oktober

• Waar? Dit Afrikaanse festival vindt plaats op het tropische strand van het felblauwe Lake Malawi, omringd door grote palmbomen. Ontdekkingsreiziger David Livingstone vergeleek het meer waarop 's nachts honderden vissers dobberden met een ‘lake of stars' en die magie willen de organisatoren evenaren.

• Wie? Zowel nationale (Faith Mussa, Flo Dee, Lusubilo Band...) als internationale muzikanten (Freshlyground) spelen ten dans. Denk aan zwoele beats, soulvolle gospel en vrolijke afropop.

• Voor? Avontuurlijke backpackers die naast hun safari ook de muziekcultuur van dit Afrikaanse land willen opsnuiven en mee willen feesten met de locals.

St Jerome's Laneway Festival in Australië in januari en februari 2017

• Waar? St Jerome's Laneway Festival startte een dikke tien jaar geleden kleinschalig in Melbourne, maar groeide ondertussen uit tot een wereldwijd festival op acht verschillende locaties, van Detroit over Singapore tot Sidney.

• Wie? De line-up is telkens onberispelijk cool, met een hoop verantwoorde indiebands als Foals, Warpaint, Beach House, Two Door Cinema Club, Gotye, Alt-J en FKA twigs.

• Voor? Vooral kritische meerwaardezoekers trekken naar een van de acht locaties. Voor hen primeert dan ook de muziek, zolang het maar niet te mainstream is.

Bahidora in Mexico in februari 2017

• Waar? Bahidora in Morelos, Mexico is een van de best bewaarde geheimen wereldwijd. Het podium is versierd met kleurrijke bloemen en het terrein wordt in twee gesplitst door een azuurblauwe rivier met palmbomen aan de oever. Je kan er kajakken, circustrucjes leren of genieten van een deugddoende massage.

• Wie? Het festival vindt telkens plaats in februari, waardoor de organisatoren nog volop sleutelen aan de line-up van de volgende editie. Eerder stonden al Cocorosie, De La Soul en Poliça op het podium.

• Voor? Op deze unieke locatie huppelen natuurlijk heel wat Instagram-prinsesjes rond naast hun zongebruinde watersporter, maar ze hebben allemaal een doel voor ogen: 24 uur feesten op een gezellige en mystieke locatie.