Bierpijpleiding in Brugge is klaar

Bierpijpleiding in Brugge is klaar

Toen De Halve Maan vier jaar geleden met het idee van de pijplijn op de proppen kwam, leek het om een grap te gaan. «Het begon ook effectief als een mop», stelt zaakvoerder Xavier Vanneste aan The Wall Street Journal. «Niemand geloofde dat het ooit zou werken.» Maar binnenkort zullen de Brugse Zot en Straffe Hendrik effectief onder de vesten van de West-Vlaamse stad stromen. De aanleg van de lijn startte in december en is nu zo goed als klaar.

«Eerst moet er nog gewerkt worden aan de installaties, zowel in de brouwerij als in de bottelarij», vertelt Vanneste aan Het Nieuwsblad. «Want het gaat niet alleen over de ondergrondse leiding, maar ook over het kuissysteem, biertanks, pompen, kleppen, hardware... Daarna moet er ook nog uitgebreid getest worden. Maar we zitten op schema: het systeem zou deze zomer operationeel moeten zijn.» De ruim drie kilometer lange pijp zal per uur 4.000 liter van het Belgische godendrankje kunnen vervoeren.

Met dit unieke project wil de brouwerij verder groeien en er tegelijkertijd voor zorgen dat de binnenstad gespaard wordt van zware tankwagens.