Bierbrouwerij van 5.000 jaar oud ontdekt in Egypte

België is het land van het bier, maar we waren lang niet de eerste bierkenners. Archeologen hebben in Egypte namelijk resten gevonden van een bierbrouwerij die zeker 5.000 jaar oud is.
door
Janne
Leestijd 1 min.

De ontdekking werd gedaan in de oude Nijlstad Abydos, meldt het Egyptische ministerie van Toerisme en Oudheden. De vondst in de centrale provincie Sohag dateert waarschijnlijk uit de tijd van koning Narmer, de eerste koning van Egypte, rond het jaar 3100 vóór het begin van de gangbare jaartelling.

Archeoloog Matthew Adams, een van de leidinggevenden van het Egyptisch-Amerikaanse opgravingsteam, gelooft dat het bier is gebruikt tijdens de begrafenisrituelen voor de eerste Egyptische koningen. De brouwerij, met een capaciteit van maar liefst 22.400 liter, bestond uit acht compartimenten met elk veertig aardewerken potten waarin graan werd toegevoegd aan water.

Boost voor toerisme

De Egyptische autoriteiten zijn blij met de vondst. Het Noord-Afrikaanse land probeert het toerisme weer op te vijzelen na de harde klap van de coronapandemie. Het aantal toeristen dat Egypte als bestemming koos, daalde in 2020 naar 3,5 miljoen. In 2019 boekten nog zeker 13,1 miljoen mensen een vakantiereis naar het land.