Bierbrouwer verklapt truc om te blijven drinken zonder dronken te worden

Bierbrouwer verklapt truc om te blijven drinken zonder dronken te worden

Jim Koch is een bekendheid in de Amerikaanse biercultuur. Hij is een medeoprichter en directeur van de Boston Beer Company en hij speelt altijd mee in de reclamefilmpjes van zijn bedrijf. Regelmatig staat de man op een bierfestival, zo'n festival waar enkele brouwers naar afzakken en waar je meestal een honderdtal bieren kan drinken. Jim Koch kan het niet nalaten om zelf mee te drinken wanneer hij op zo'n festival staat maar hij moet wel professioneel blijven. Daarom gebruikt hij een trucje om ervoor te zorgen dat hij niet dronken wordt. Dat geheime trucje verklapte hij onlangs aan het Amerikaanse mannenblad Esquire.

Voordat Koch begint met drinken, eet hij een potje yoghurt met enkele lepels gedroogde gist in, één theelepeltje per biertje dat hij wilt drinken. Hij leerde het geheim van Joseph Owades, volgens Koch 'de beste brouwer die ooit geleefd heeft'. Owades is mee verantwoordelijk voor de opkomst van ambachtelijke bieren in Amerika en hij heeft Koch geholpen met het verfijnen van zijn Boston Lager.

Owades wist dat droge actieve gist een enzym bevat dat alcoholdehydrogenase (ADH) heet. ADH breekt alcohol af in koolstof, waterstof en zuurstof, dus ongeveer hetzelfde als wat je lever doet. Owades besefte dat als je dat enzym in je maag hebt wanneer je begint te drinken, dat de alcohol dan al afgebroken wordt in je maag. Zo komt er dus veel minder alcohol in je bloedbaan.

De gist zal de effecten van alcohol niet volledig elimineren maar het zal ze wel verminderen. Owades is ondertussen overleden maar voor hij stierf in 2005 patenteerde hij een pil met een gelijkaardig effect.