Bibliotheek zoekt hulp om magische teksten te vertalen

Amateurtovenaars, stuur zo snel mogelijk een e-mail naar de bibliotheek van Chicago. Die is op naar mensen met kennis van zaken om enkele teksten over magie te vertalen.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

De Newberry-bibliotheek is gespecialiseerd in geschriften over religie uit de vroege moderne periode. In de collectie zitten meer dan 80.000 teksten die de periode tussen de Middeleeuwen en de Industriële Revolutie overspannen. En voor de vertaling van drie heel speciale manuscripten zoekt het nu hulp.

Encyclopedie magische praktijken

Het gaat om teksten die allerlei magische handelingen beschrijven. Van het oproepen van geesten tot het gebruik van spreuken. Een boek beschrijft heel wat magische praktijken, een andere handelt over allerlei vreemde gebeurtenissen en het laatste is een uitgebreide veroordeling van hekserij.

De teksten zijn opgesteld in het Latijn en oud Engels. Daarom plaatste de bibliotheek ze op Transcribing Faith. Dat is een portaal dat veel weg heeft van Wikipedia en waarop iedereen de teksten kan lezen en bestuderen. Iedereen, ook mensen die daar niet specifiek voor opgeleid zijn, kunnen vertalingen opstellen of correcties aanbrengen bij andermans werk.