Beyonce verrast met nieuwe single

Beyonce verrast met nieuwe single

Meer dan twee jaar na de release van haar laatste album 'Beyonce' heeft de wederhelft van Jay-Z out of the blue een nieuwe track uitgebracht. Ze deed dat via Tidal, de online streamingdienst van haar echtgenoot. De single werd 'Formation' gedoopt en teert op een stevige hiphop-beat, waarin Queen B onder meer uitpakt met haar (financiële) succes. De zangeres trekt zelfs een parallel met Bill Gates, de schatrijke eigenaar van Microsoft.

Orkaan Katrina

Los van de muziek is het vooral de bijhorende clip die in de States voer voor discussie is. De video speelt zich af in New Orleans, waar Beyonce zingt terwijl ze languit op een langzaam zinkende politiewagen ligt. Een duidelijke verwijzing naar de doortocht van de orkaan Katrina, die tien jaar geleden een enorme ravage aanrichtte in New Orleans. Vooral arme Afro-Amerikanen waren toen het slachtoffer van het lakse beleid van de Amerikaanse overheid, wat Beyonce lijkt aan te klagen.

Politiegeweld

De voormalige frontvrouw van Destiny's Child verwijst in de clip ook naar Black Lives Matter, de beweging tegen politiegeweld die de laatste jaren in opmars is. Zo passeren er beelden van een rij politieagenten in gevechtsuitrusting, met als niet mis te verstane boodschap 'Stop shooting us'. Ook Beyonce's vierjarige dochter Blue Ivy maakt overigens haar opwachting.

Het is voorlopig nog onduidelijk of 'Formation' de voorbode is van een nieuw album.