Bewogen debat tussen premier Michel en zijn voorganger Di Rupo

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het debat over de regeerverklaring van premier Charles Michel (MR) is uitgedraaid in een pittig steekspel tussen de premier en zijn voorganger Elio Di Rupo. De PS-voorzitter schetste een bijzonder negatieve balans van het beleid van de voorbije jaren. Premier Michel onderbrak Di Rupo geregeld en verweet hem een loopje te nemen met de waarheid. Nadat de premier gisteren zijn state of the union uitsprak, is het vandaag de beurt aan de parlementsleden om over die regeerverklaring te debatteren. Opvallend genoeg beklom voor de PS niet fractieleider Ahmed Laaouej het spreekgestoelte, maar voormalig premier Di Rupo. En het is voor de PS-voorzitter duidelijk dat het beleid van de voorbije jaren vooral gelijkstaat aan sociale afbraak. "Het is tijd dat een andere regering de teugels in handen neemt", blikte hij al vooruit naar het einde van de legislatuur.

"Alle prijzen zijn gestegen, maar het inkomen van de burgers niet", stelde Di Rupo. "Uw beleid laat de ongelijkheden toenemen". Di Rupo trok een parallel met de Michelingids. Mochten er sterren worden gegeven voor het talent van ministers om sociale afbraak te organiseren, dan zouden minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) en minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) drie sterren krijgen, stelde hij. De eerste omwille van de besparingen in de gezondheidszorg, de tweede omwille van de vele "oneerlijke" hervormingen binnen zijn beleid.

"Vier jaar geleden kondigde u aan dat we zonder socialisten nogal eens zouden gaan zien. U moet toegeven dat dit niet gelukt is", verwees de ex-premier naar de lagere economische groei dan het Europees gemiddelde. Hij laakte ook het "energiefiasco waar de burgers voor zullen betalen", net als de houding van de regering in ethische dossiers. "Uw liberalisme is hyperconservatisme geworden".

Di Rupo kreeg daarin bijval van Kristof Calvo (Groen). "Uw hebt gisteren Nelson Mandela geciteerd, maar dat volstaat niet om de fratsen van Jan Jambon en Theo Francken goed te praten", luidde het. "Onder Charles Michel is het imago van ons land inderdaad achteruit gegaan. U citeert Nelson Mandela, maar laat Theo Francken in het buitenlands het woord voeren".

Premier Michel was duidelijk niet van plan de kritiek zomaar over zich heen te laten gaan. Meermaals verweet hij Di Rupo "onwaarheden" te verkondigen. Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke mengde zich in het debat. "Mocht ik voorzitter zijn van de socialisten, dan zou ik applaus geven voor de 200.000 mensen die nu aan het werk zijn en vijf jaar geleden niet". Ook voerde hij aan dat de sociale uitkeringen deze legislatuur met meer dan 11 miljard euro omhoog zijn gegaan. "We kunnen discussiëren over de vraag of het voldoende was, maar doen alsof deze cijfers niet bestaan, is niet eerlijk".

"Ik vrees dat de 1,5 miljoen euro voor het fonds tegen fake news door collega Di Rupo al is opgebruikt", vulde N-VA-voorzitter Peter De Roover aan.

bron: Belga