Bewezen: stevig knuffelen is goed voor je mentale gezondheid

Bewezen: stevig knuffelen is goed voor je mentale gezondheid

conflicten. Dat is de conclusie van een universiteit in het Amerikaanse Pittsburgh. Een goede omarming heeft hetzelfde effect bij mannen als bij vrouwen, zo blijkt.

Blijft een klein meningsverschil te lang onder je huid zitten? Dan is het tijd voor een lange knuffel. Dat is wat de onderzoekers van de psychologie-afdeling van de Carnegie Mellon University in het Amerikaanse Pittsburgh aanraden. Uit hun studie, die deze week gepubliceerd werd in PLOS ONE, blijkt dat een fysiek contact, zoals een knuffel, je helpt om om te gaan met zaken die je irriteren.

Een knuffeldagboek

De studie keek naar de sociale interacties van 400 mensen over een periode van twee weken. De deelnemers moesten een dagboek bijhouden van hun dagelijkse activiteiten, hoe ze zich daarbij voelden en welke fysieke contacten ze hadden. Daarna analyseerde het onderzoeksteam de link tussen de hoeveelheid knuffels iemand had gekregen en gegeven, hoeveel conflicten er zich die dag hadden voorgedaan en hoe de persoon zich daarbij voelde.

Uit de analyse blijkt duidelijk dat knuffels iemand minder slecht doen voelen over een nare ervaring van die dag. De resultaten waren hetzelfde bij mannen en vrouwen en binnen alle leeftijdsgroepen. De vrouwen noteerden wel meer knuffels. "Maar mannen en vrouwen halen evenveel voordeel aan geknuffeld te worden op dagen dat er zich conflicten voordoen", concludeert het onderzoek.