Bewezen: mannen hebben betere oriëntatie dan vrouwen

Bewezen: mannen hebben betere oriëntatie dan vrouwen

Het cliché kan vrouwen niet kunnen kaartlezen heeft al tot ontelbaar veel flauwe moppen geleid, maar volgens een Noors onderzoek zit er een grond van waarheid in. De Universiteit voor Wetenschap en Technologie van Trondheim testte achtien mannen en achttien vrouwen en kwam tot de conclusie dat mannen beter bewust van hun locatie op een nieuwe plek. Bovendien nemen ze in hun vertrouwde omgeving de snelste weg, terwijl vrouwen sneller kiezen voor een route langs enkele herkenbare punten.

De onderzoekers lieten de proefpersonen los op een doolhof. Daarin moesten ze zich zien de oriënteren en onderweg verschillende navigatie-opdrachten uitvoeren. Achteraf bleek dat de mannen 50% meer taken hadden vervuld. Voor een tweede test moesten naar een bepaalde locatie wandelen. Mannen kozen veelal voor de kortste route, terwijl vrouwen verkozen om herkenbare punten zoals een kapper of supermarkt te passeren. Aan de hand daarvan oriënteerden ze zich. Maar als het startpunt van hun wandeling wijzigde, was het voor hen veel moeilijker om de weg te vinden.

Overblijfsel van tienduizenden jaren geleden

"Mannen blijken in het algemeen inderdaad efficiënter te zijn en strategischer te denken om zich te oriënteren. En dat geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren", vertelt Wim Vanduffel, neurofysioloog Katholieke Universiteit Leuven, aan het Algemeen Dagblad. "Maar er zijn uiteraard ook vrouwen die een zeer goed ontwikkeld oriëntatiegevoel hebben en mannen bij wie dat ontbreekt."

Nog opvallend is dat vrouwen binnenshuis vaak veel beter hun weg vinden en spullen sneller weten zijn. Die reflex zou dateren van de manier van samenleven tienduizenden jaren geleden. Toen maakten de mannen lange wandelingen om te jagen en zochten vrouwen in de directe omgeving van hun woonplaats naar voedsel.