Bewezen: halfuur per dag muziek beluisteren is goed voor je hart

Bewezen: halfuur per dag muziek beluisteren is goed voor je hart

Een nieuw onderzoek laat zien dat het heel gezond is om elke dag minstens een half uur naar muziek te luisteren. Het wetenschappelijke onderzoek werd gedaan onder patiënten die een hartinfarct hebben gehad. Ze luisterden elke dag een half uur naar muziek en bleken minder last te hebben van angst, pijn en hartklachten.

Volgens onderzoekers kunnen regelmatige muziekluistersessies je helpen om meer te ontspannen, schrijft de Hartstichting in een persbericht over het onderzoek. En die ontspanning is belangrijk voor je hart. "Stress verhoogt de hartslag en bloeddruk. Hierdoor wordt je hart en de bloedvaten ook extra belast", legt Nelleke van der Houwen, wetenschapsvoorlichter bij de Hartstichting uit.

Onderzoek naar muziek nog klein

Overigens kun je niet zomaar elk album opzetten. De mensen die meededen aan het onderzoek, hadden allemaal na een hartinfarct blijvend pijn op de borst. De onderzoekers zochten per patiënt naar de juiste muziek. Daarbij werd gekeken naar het genre, het beste tempo en de juiste tonen. Ze patiënten luisterden dit vervolgens op een rustige plek met hun ogen dicht. Of de muziek per patiënt heel anders was, wordt niet genoemd.

Het kleinschalige onderzoek dat nog moet worden uitgebreid om écht vast te stellen dat muziek goed is voor het hart, duurde zeven jaar. Patiënten die meededen hadden na zeven jaar minder klachten dan mensen met een standaard behandeling. Zo hadden ze minder vaak een bypassoperatie nodig, minder hartfalen en stierven ze minder vaak aan een hartaanval. Betrouwbaardere resultaten moeten nog worden behaald, maar even een half uurtje naar muziek luisteren kan dus hoe dan ook geen kwaad.