Bewezen: Flesvoeding is geen probleem voor pasgeboren baby's

door
alain.narinx
Leestijd 2 min.

Moeten kersverse ouders het bijvoeden met flesvoeding na de geboorte angstvallig vermijden, zelfs wanneer het een tijd duurt tot de borstvoeding op gang komt? Een onderzoek aan de Universiteit van Californië wijst uit dat het geven van een beperkte hoeveelheid flesvoeding voor een korte periode na de geboorte geen aanwijsbare invloed heeft gedurende de eerste zes maanden na de geboorte. Maar twaalf maanden na de geboorte is dat wel het geval.

De onderzoekers volgden de voedingsgewoontes op van 164 baby's die werden geboren in twee kinderziekenhuizen nabij Los Angeles. Alle zuigelingen in dit onderzoek hebben tussen de eerste en derde levensdag borstvoeding gekregen.

Het gewichtsverlies van deze baby's na de geboorte was niet uitgesproken. De helft van de moeders gaf na de geboorte 10 milliliter flesvoeding na elke borstvoedingssessie, terwijl de moeders in de controlegroep enkel borstvoeding gaven. Het toedienen van flesvoeding stopte tussen de tweede en zesde dag, op het moment dat de borstvoeding bij alle moeders op gang kwam.

Geen effect na zes maanden

De onderzoekers stelden vast dat alle moeders zes maanden na de geboorte nog steeds borstvoeding gaven aan hun baby's. Zowel bij de ouders die exclusief borstvoeding gaven als diegenen die een beetje flesvoeding gaven, was er een duidelijke voorkeur om op die prille leeftijd borstvoeding te geven.

Wel effect na twaalf maanden

Een duidelijke trendbreuk was er te merken na twaalf maanden. In de groep van moeders die zowel borstvoeding als flesvoeding na de geboorte gaven, kreeg maar 30% van de zuigelingen nog borstvoeding. Bij de baby's die exclusief borstvoeding kregen, was dat percentage duidelijk hoger: 48%.

"De resultaten suggereren dat het gebruik van een kleine hoeveelheid flesvoeding voor een korte periode geen negatieve invloed heeft op baby's. Wel kan het gebruik van kunstvoeding de houding van de moeder ten opzichte van borstvoeding veranderen", aldus onderzoekster en kinderarts Valerie Flaherman aan Science Today. "We vermoeden dat moeders die extra kunstvoeding geven minder snel geneigd zijn om later nog borstvoeding te geven."

In Vlaanderen luidt het advies van onder meer Kind & Gezin nog altijd dat borstvoeding de beste voeding blijft voor een baby. Moedermelk biedt een natuurlijke bescherming tegen infecties, heeft een samenstelling die is aangepast aan de behoeften van de baby en zorgt voor een optimale groei. Baby's die borstvoeding krijgen, hebben minder kans op het ontwikkelen van allergieën en voedselovergevoeligheid.