Bewezen: echte vriendschap tussen man en vrouw is lastig

Bewezen: echte vriendschap tussen man en vrouw is lastig

Sommige conservatievelingen beweren stellig dat mannen en vrouwen geen vrienden kunnen zijn. Volgens wetenschappers van de University of Oxford zit er wel degelijk een kern van waarheid in dat cliché.

De onderzoekers volgden dertig middelbare leerlingen, en bestudeerden hoe hun sociale netwerken veranderden als ze gingen studeren of een baan hadden versierd. Tot grote verrassing van de bollebozen blijkt dat veel vriendschappen verwateren. "Elke zes maanden werd 40% van de vrienden vervangen door nieuwe kennissen", vertelt antropoloog Robin Dunbar aan The Times.

Best friends forever

Alle doortastende vriendschappen tussen échte BFF's vertoonden een duidelijke overeenkomst: je moet veel moeite doen om deze te onderhouden. En hier komt de aap uit de mouw, want een band tussen mannen blijft alleen duren als ze regelmatig afspreken, om bijvoorbeeld een pint te pakken op café of naar een voetbalmatch te gaan. Vrouwen vinden het dan weer belangrijk om regelmatig te keuvelen.

Uit het oog, uit het hart

Volgens Dunbar betekent dit dat relaties tussen dames veel intenser zijn. "Als vrouwen verhuizen, houden ze contact via Facebook of bellen ze elkaar geregeld", legt hij uit. "Als er dan een einde komt aan hun vriendschap, is dat altijd een dramatische breuk. Bij mannen geldt het principe: uit het oog, uit het hart. Ze vinden gewoon nieuwe kerels om samen naar de kroeg te gaan."