Bewegende beelden kunnen een dodelijk wapen zijn

Een Amerikaans gerechtshof heeft beslist dat .gif-bestanden, meestal gebruikt voor bewegende foto's, een dodelijk wapen kunnen zijn. 
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Het vraagstuk kaderde in de zaak rond de Amerikaanse journalist Kurt Eichenwald. De man kampt met epilepsie. Eind vorig jaar kreeg hij een stroboscopisch .gif-bestand toegestuurd via Twitter. Dat veroorzaakte een epileptische aanval bij de journalist. De bijgevoegde boodschap "je verdient een epileptische aanval voor je berichten" bevestigt dat dit een gerichte aanval was.

De vrouw van Eichenwald verwittigde de ordediensten, die uiteindelijk een man konden arresteren. Maandag verscheen hij voor het eerst voor het gerechtshof in Dallas County. De rechters van dat hof hebben beslist om de openbare aanklacht te verzwaren. Nu staat de aanvaller terecht voor een aanval met een dodelijk wapen. In dit geval dus een tweet met een bewegend beeld.

"Het gevolg lijkt me simpel. Wetshandhavers pikken het niet langer dat mensen journalisten aangevallen worden. Zelfs als het met nieuwe technologische middelen is, zoals een tweet", verklaart Steven Lieberman, de advocaat van Eichenwald, aan Motherboard.