Bevolking optimistischer dan ooit: ZOVEEL procent van Oekraïners gelooft in overwinning tegen Rusland

De situatie in Oekraïne mag dan wel met de dag grimmiger worden, de nog in het land wonende Oekraïners worden er niet moedelozer op – integendeel. Volgens een recente peiling, afgenomen bij duizend nog in het land verblijvende Oekraïners van 18 jaar en ouder, is het geloof van de Oekraïense bevolking in de overwinning tegen Rusland groter dan ooit. Liefst 93% van de respondenten gelooft dat Oekraïne zal standhouden tegen het Russisch offensief en dat Oekraïne in alle regio’s van het land zal zegevieren.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

In twee vorige peilingen was te zien hoe het geloof in de overwinning geleidelijk aan groter werd. Op 28 februari geloofde 70% van de respondenten nog dat het Oekraïense leger de Russische aanvallen zou kunnen afslaan. Op 7 maart was dat al 82%, en nu dus 93%.

77% gelooft dat de situatie in het land in de juiste richting evolueert. Slechts 14% is niet akkoord met die stelling, en 10% kan geen inschatting maken. De teneur is dezelfde in alle regio’s van het land en in alle leeftijdsgroepen.

De helft van de respondenten hoopt op een overwinning in de volgende weken. Een kwart denkt dat de oorlog nog een paar maanden zal duren. Slechts 12% denkt dat de wapens pas over zes maanden of meer zullen zwijgen.

72% steunt NAVO-lidmaatschap

Het tekenen van een tijdelijke wapenstilstand met Rusland zonder de terugtrekking van de Russische troepen uit Oekraïne beschouwden de meeste respondenten (89%) als onaanvaardbaar.

Polen, Litouwen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn volgens de bevraagde Oekraïners de beste vrienden van Oekraïne. Het draagvlak voor een alliantie tussen Oekraïne, Polen en het Verenigd Koninkrijk steeg van 61% in januari naar 85% vandaag. 72% van de respondenten staat achter een NAVO-lidmaatschap van Oekraïne, wees de peiling nog uit.

De peiling werd afgenomen bij duizend Oekraïners van 18 jaar en ouder die verspreid over alle regio’s van het land wonen, behalve in de bezette gebieden Krim en Donbas.