Bevolking optimistischer dan ooit: ZOVEEL procent van Oekraïners gelooft in overwinning tegen Rusland

Bevolking optimistischer dan ooit: ZOVEEL procent van Oekraïners gelooft in overwinning tegen Rusland
AFP / G. Savilov

In twee vorige peilingen was te zien hoe het geloof in de overwinning geleidelijk aan groter werd. Op 28 februari geloofde 70% van de respondenten nog dat het Oekraïense leger de Russische aanvallen zou kunnen afslaan. Op 7 maart was dat al 82%, en nu dus 93%.

77% gelooft dat de situatie in het land in de juiste richting evolueert. Slechts 14% is niet akkoord met die stelling, en 10% kan geen inschatting maken. De teneur is dezelfde in alle regio’s van het land en in alle leeftijdsgroepen.

De helft van de respondenten hoopt op een overwinning in de volgende weken. Een kwart denkt dat de oorlog nog een paar maanden zal duren. Slechts 12% denkt dat de wapens pas over zes maanden of meer zullen zwijgen.

72% steunt NAVO-lidmaatschap

Het tekenen van een tijdelijke wapenstilstand met Rusland zonder de terugtrekking van de Russische troepen uit Oekraïne beschouwden de meeste respondenten (89%) als onaanvaardbaar.

Polen, Litouwen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn volgens de bevraagde Oekraïners de beste vrienden van Oekraïne. Het draagvlak voor een alliantie tussen Oekraïne, Polen en het Verenigd Koninkrijk steeg van 61% in januari naar 85% vandaag. 72% van de respondenten staat achter een NAVO-lidmaatschap van Oekraïne, wees de peiling nog uit.

De peiling werd afgenomen bij duizend Oekraïners van 18 jaar en ouder die verspreid over alle regio’s van het land wonen, behalve in de bezette gebieden Krim en Donbas.